Всички знаем колко важна е оралната хигиена за здравето не само на зъбите, но и на червата, имунната система и организма като цяло. Изучавайки оралния микробиом на стотици хора, учени от Университета в щата Колорaдо (Денвър, САЩ), откриват общи неща при всички здрави хора. И те са свързани с устната ни хигиена, т.е. зависят от нас.

Зъбите, устната хигиена и от какво ни предпазва миенето по три пъти на ден

Болестите, от които ни предпазва честото миене на зъби

Колкото повече, толкова по-добре

Оралният микробиом са всички микроорганизми, включително бактериите и гъбичките, обитаващи устната кухина. За да разберат каква е връзката между него и начина ни на живот, учените изучили оралния микробиом на 366 посетители на Денвърския природо-научен музей. 

Посетителите на музея, изявили желание, дават проби от устната кухина и са отговорили на редица въпроси за здравето, самочувствието, начина си на живот и навиците. В проучването взимат участие 181 възрастни и 185 деца и подрастващи на възраст от осем до 17 години. А резултатите от изследването са публикувани в списание Scientific Reports.

Снимка 505968

Източник: iStock

Генетичният анализ на оралния микробиом показва, че навиците, свързани с хигиената на устата, влияят съществено на състава на обитаващото я бактериално съобщество, а този фактор влияе на свой ред на състоянието на целия организъм. 

При хората, които отговарят, че не само редовно мият зъбите, но ползват и конец за зъби, в устната кухина има много по-малко патогенни бактерии, способни да предизвикат инфекциозни заболявания.

Снимка 505967

Източник: iStock

Причинителят на периодонтит, патогенната бактерия от рода Treponema, значително по-често се открива в устата на хората, които повече от година не са посещавали зъболекар, в сравнение с тези, които са били на лекар в последните три месеца. 

Оказало се също така, че при децата и подрастващите съставът на оралния миробиом зависи от пола (при момчетата и момичетата е различен) и от теглото.

Децата със затлъстяване имат по-различен микробиом от тези с нормално тегло. При децата със затлъстяване, също като при възрастните, които рядко посещават стоматолог, е по-високо и нивото на бактериите, които предизвикват периодонтит.

Снимка 505966

Източник: iStock

И още едно откритие на учените е, че при хората, които живеят заедно, оралният микробиом на практика е един и същ. В устната кухина на членовете на едно семейство може да се намерят едни и същи редки бактерии, които не се срещат често в големи количества в други популации. Това означава, че не трябва да се подценява ключовото влияние на средата, която ни обкръжава, върху микробните съобщества, населяващи човешкия организъм.

Четката за зъби, бактериите по нея и как да я почистваме правилно

Защо и как да дезинфекцираме четката за зъби

И грешките, които да не допускаме

Учените са уверени, че почистването на зъбите правилно и редовно, ползването на конец за зъби и посещенията при стоматолога са трите най-важни неща, които ще помогнат да поддържаме здравето на зъбите си, а и на целия организъм, пише Здоровье.