Когато си купуваме хранителни продукти и напитки, се опитваме да се съобразим с няколко фактора. Единият от тях е да бъдат здравословни, а другият обикновено е свързан със срока им на годност.
И въпреки че някои продукти могат да бъдат използвани дълги години, дори след обозначената им крайна дата, то с други не бива да рискуваме никога, защото можем да си причиним не само хранително натравяне, но и да се заразим с вредни бактерии. Ето какво никога не бива да ядем след срока му на годност.
Кайма
Източник: iStock
Смляното говеждо месо с изтекъл срок на годност е по-вероятно да бъде заразено със стафилококус ауреус или салмонела. Що се отнася до свинската кайма, отново трябва да бъдем много внимателни, защото може да "пипнем" много неща или, в най-добрия случай, да получим хранително натравяне.
Риба
Източник: iStock
Точно както с каймата, никога не бива да играем "руска рулетка" с рибата. След като достигне обозначения срок на годност, ще трябва да я изядем на мига, или да я изхвърлим. В противен случай ще умножим шансовете си да получим листериоза. Това заболяване причинява коремна болка, диария, гадене и повръщане. Особено опасно е за бременни жени, тъй като може да причини спонтанен аборт.
Малини
Източник: iStock
Малините са много нетрайни. Препоръчително е да се консумират малко след закупуването им. В противен случай те ще се развалят и ще се превърнат в нещо като неапетитно пюре, което е подходяща среда за размножаване на кокцидиен паразит - бактерии, причиняващи циклоспориаза. Заболяването протича с подобни на хранително отравяне симптоми.
Меко сирене
При повечето твърди сирена можем да отрежем мухъла и да изядем останалото. Въпреки това, с меките сирена, като камамбер или бри, не е добра идея да го правим. Този тип сирене е по-податливо на листерия моноцитогенис - бактерията, която причинява листериоза.
Пиле
Източник: iStock
То трябва да бъде добре приготвено и правилно съхранявано, за да се избегнат здравословни проблеми. Пиле, изядено след изтичане на срока на годност, може да бъде заразено с ешерихия коли. Това са бактерии, които причиняват много заболявания като гастроентерит, менингит и инфекции на пикочните пътища.
Миди, стриди, скариди
Източник: iStock
Ако при мидите и скаридите можем да си причиним само хранително отравяне, то със стридите трябва да бъдем далеч по-внимателни. Винаги трябва да спазваме срока на годност, когато става въпрос за тях. Първо, защото развалената стрида излъчва неприятна миризма. Освен това е вероятно да бъдат замърсени с бактериите вибрио вулнификус, водещи до отравяне на кръвта.
Яйца
Източник: iStock
Трябва да избягваме консумацията на яйца след срока им на годност. Има обаче прост трик, за да определим дали едно яйце е още прясно. Пускаме го в купа с вода и наблюдаваме какво се случва. Ако плува, това означава, че трябва да го изхвърлим, а ако потъне, можем да го консумираме без проблем, съветват от MSN. Ние все пак препоръчваме да се съобразявате най-вече със срока на годност.