Когато си купуваме хранителни продукти и напитки се опитваме да се съобразим с няколко фактора. Единият от тях е да бъдат здравословни, а другият обикновено е свързан със срока им на годност.

Има някои продукти обаче, които макар да имат съответната индикация на етикета за определено време на годност, всъщност могат да бъдат използвани дълги години.

Мед

Истинският мед се консумира без никакви проблеми години наред. Въпреки че с течение на времето ще променя цвета си, вероятно ще се кристализира и ще видоизмени текстурата си, никога няма да бъде опасен за консумация и ще запази свойствата си почти като през първия ден на отварянето на буркана.

Основната причина, поради която медът издържа толкова дълго, е в малкото съдържание на вода. Тя е основният елемент, който води до окисляване и ускорява развалянето.

Снимка 384488

Източник: iStock

В допълнение, основната му хранителна съставка е захарта, която сама по себе си няма срок на годност и действа като "запечатващо" вещество, което не позволява преминаването на бактерии. Микроорганизмите няма да оцелеят, защото те се нуждаят от влага и определено количество вода, което липсва при меда.

Освен това истинският мед е с рН между 3 и 4.5, което е пагубно за живота на микроорганизмите, отговорни за процесите на гниене.

Ориз и паста

Съставът на макароните изделия включва основно грис или брашно. Тъй като пастата е сух продукт, вероятността бактерии и други микроорганизми да се развиват вътре в нея, е малка.

Снимка 318561

Източник: money.bg

Препоръчва се обаче винаги да се съхранява в херметически затворени контейнери, така че да не поема влага или миризми.

Всеки вид непълнозърнест ориз има почти вечен срок на годност, без да променя аромата или структурата си. Въпреки това - както в случая на макаронените изделия, много е важно контейнерът, в който се съхранява, да бъде херметизиран, за да се предотврати замърсяването на въздуха и да се избегне влагата.

Снимка 397574

Източник: архив ЕПА

В случая на пълнозърнестия ориз обаче трябва да спазваме срока на годност, защото тъй като не е рафиниран, запазва определено количество мазнина, която с времето започва да придобива гранясващ аромат.

Високоалкохолни напитки

Обикновено те нямат срок на годност. Изключение правят крем ликьорите, съдържащи мляко и други съставки, които значително ускоряват процеса на разваляне.

Веднъж отворена бутилката обаче, вкусът на алкохола може да варира, в зависимост от това колко течност остава.

Снимка 401798

Източник: iStock

Когато половината от съдържанието е изпито, процесът на разваляне се ускорява, тъй като кислородът, който се съхранява в бутилката, се увеличава, а това води до процес на окисление, пишат Hola.

Алкохолът и как да го съхраняваме правилно

Как да съхраняваме алкохола правилно

Няколко полезни съвета