Консумираме сол всеки ден. Със сигурност не можем да си дадем и представа за точното количество, защото тя е навсякъде. Освен добавената към ястията, които сами приготвяме и овкусяваме, много сол приемаме и с всички пакетирани храни, на които е трудно да устоим.

Няма спор, че храната не е същата, ако не е подправена със сол. Но и всичко е въпрос на навик. А ако сме свикнали да накланяме щедро солницата към чинията, вероятно трябва да преосмислим своите навици.

Ето няколко признака, че консумираме прекалено много сол.

Снимка 446689

Източник: iStock

Жажда

Солените храни ни карат да пием повече вода. Голямото количество натрий ни дехидратира и нарушава баланса на течности в организма. На тези промени мозъкът ни реагира с чувството за жажда.

Най-доброто, което можем да направим, е да консумираме достатъчно количество вода, преди да посегнем към пицата, чипса или други храни, които са доста солени.

Често ходене до тоалетна

Този признак е пряко свързан с горния. Ако хапваме повече сол - пием повече вода. А оттам идва и естествената нужда от често уриниране. То може да е не само досадно, но и вредно.

Когато уринираме, ние губим калций. А когато той не е в достатъчно количество в тялото ни, трябва да си го набавяме допълнително. Така стигаме и до връзката между прекомерната консумация на сол и повишения риск от остеопороза.

Снимка 446707

Източник: iStock

Глад за вредни храни

Ако нямаме достатъчно време да си готвим, вероятно често прибягваме до вредните бързи храни, които обаче са толкова вкусни и пристрастяващи. Едната причина за това е, че съдържат прекалено много сол.

Хората, които консумират много сол, променят своите вкусове. Здравословната храна им се струва безвкусна, освен ако не добавят към нея достатъчно количество от любимата си подправка. Затова те предпочитат вредните храни, които са им точно по вкуса.

Ако искаме да намалим количеството сол в ястията, които сами приготвяме, можем да заложим на подправки със силен аромат, които да ги направят по-питателни.

Снимка 446708

Източник: iStock

Мускулни крампи

Ако ги получаваме прекалено често, но не сме атлети или в третата възраст, най-вероятният причинител е солта. Острата и силна болка в мускулите може да е причинена от нарушен баланс на калия, вероятно причина за което е прието голямо количество натрий чрез солта. 

Отпадналост и главоболие

Ако те са наши приятели в ежедневието, причината отново може да е в солницата. Натрият в големи дози води до дехидратация, в следствие на която е напълно възможно да нямаме сила за нищо и да трябва да посегнем към хапчето за глава, пише Bright Side.

Болки в бъбреците

Органите, които учените определят като химичната лаборатория на организма ни, също страдат, ако консумираме прекалено много сол. Това може да доведе до дисфункция, която вреди на тялото, защото бъбреците не могат да преработват токсините. Освен това, количеството протеин в урината ни се увеличава, което увеличава и риска от заболяване на бъбреците.

Снимка 446709

Източник: iStock

Високо кръвно

Всички сме чували, че оптималните нива на кръвно налягане са 120/80. Има хора, които принципно са с по-ниско кръвно, но това е отделен случай. Ако си признаваме, че прекаляваме със солта, е добра идея да следим редовно кръвното си, защото тя има свойството да покачва неговите граници. А това може да доведе до животозастрашаващи последствия.

Потене и подуване

Първото е естествен механизъм за охлаждане на тялото. Но ако се появи на някои странни и необичайни доскоро места, вероятно причина за това е солта. Торбичките под очите също са червена лампа, че трябва да променим този свой хранителен навик, както и подуването на лицето и други части от тялото заради задържане на вода.

Солта, натрият и какво ще се случи, ако се откажем от нея

Какво се случва, ако се откажем от солта

Само позитиви

Замъглено мислене

Солта може да окаже пряко влияние върху функционирането на мозъка. Голямото количество сол нарушава нашата продуктивност и води до нарушения в когнитивните способности, както и до забравяне и невъзможност да се концентрираме.