Солта присъства в ежедневното ни меню и изглежда невъзможно да се откажем напълно от нея. Ако консумираме предимно приготвена от нас храна, задачата е една идея по-лесна. Но солта се съдържа във почти всички готови и пакетирани хранителни изделия, които е трудно да зачеркнем изцяло.

Дори да не се откажем напълно от солената подправка, но поне да ограничим до минимум нейната консумация, ползите за организма няма да закъснеят. Ето и какви са те.

Кръвно налягане

Натрият е ключов елемент за регулиране на нивата на кръвното. Когато консумираме по-малко сол, те спадат значително. Прекалено голямото количество натрий в организма води до задържане на вода. Оттам се увеличава обема на кръвта и налягането в кръвоносната система.

Голямото количество натрий води до изтъняване на стените на кръвоносните съдове, което също е доста рисковано. Когато кръвното се понижи, възможността за сърдечно-съдови заболявания, инфаркти и инсулти също спада значително. 

Снимка 389012

Източник: iStock

Бъбреците и мозъка

Освен сърцето, бъбреците ни също ще са много по-здрави, ако ограничим солта. Това решение намалява значително риска от бъбречна недостатъчност. Когнитивните ни способности също ще се подобрят, защото притокът на кръв към мозъка се увеличава, когато количеството натрий намалява.

Килограми

Както вече споменахме, натрият в солта води до задържане на вода. Това е естествена реакция на бъбреците, за да може водата да поддържа електролитния баланс, нарушен от голямото количество натрий. 

Така дори да не ядем много, можем да се чувстваме подути и преяли. А ако ограничим солта от ежедневното си меню, веднага ще усетим промяна в килограмите, която се дължи на изхвърлената от организма задържана до този момент вода.

Отказът от солта обаче води и до отслабване заради стремежа ни да се храним по-здравословно и избягването на преработените храни.

Снимка 407749

Източник: iStock

Жажда

Когато ядем много солено, се чувстваме по-жадни, консумираме и повече вода. Оттам следва, че ходим по-често до тоалетната.

Главоболие

Ако често ни боли главата, това отново може да се дължи на голямото количество натрий в организма. Ограничаването му ще ни накара по-рядко да посягаме към обезболяващите, пише Reader's Digest.

Глад

Храните с високо съдържание на сол са един от най-пристрастяващите. Трудно е да се устои на един пакет чипс, но ако имаме волята да си наложим тази забрана за известно време, организмът ни ще свикне на тази промяна. След това няма да изпитваме онова натрапчиво желание да опустошим голямо количество вредни храни.

Защо да ядем ябълките със сол

Защо да ядем ябълките със сол

Страхотна закуска за есента

Вкусове

Когато се откажем от солта, със сигурност ще започнем да експериментираме с други подправки в кухнята. Колкото и да сме свикнали със соления вкус на ястията, така бързо ще привикнем да го компенсираме с нещо друго.