Шоколадът е едно от изкушенията, без което ни е най-трудно да се справим, когато искаме да отслабнем. Оказва се обаче, че да ограничаваме консумацията му май не е необходимо, стига да знаем кога точно да го похапваме.

Шоколадът, пържените и солените храни и какво ни казва тялото, когато ни се яде нещо вредно

Какво ни казва тялото, когато ни се яде нещо вредно

И на кои здравословни алтернативи да заложим

Учени от две болници във Великобритания правят изследване, в което участват 19 жени в постменопауза. Те са разделени на три групи, като едните изяждат по 100 грама млечен шоколад в рамките на един час след събуждане, вторите - същото количество вечер преди лягане, а третите въобще не ядат шоколад в продължение на две седмици.

И резултатите в края на експеримента са повече от изненадващи. Жените, консумирали шоколад всяка сутрин или вечер, не само не са надебелели, а дори са отслабнали. 

Снимка 536940

Източник: iStock

Жените, които са си хапвали шоколад или сутрин, или вечер, са забелязали намаляване на апетита, както и желанието за консумация на сладко пред останалото време от деня. И при двете групи е регистрирано по-голямо количество изгорени калории, като при тези, които са яли шоколад вечер, то е двойно повече - 300 срещу 150 калории по-малко.

Освен това, тези жени са подобрили физическата си активност и качеството на съня. Сбогували са се и с няколко сантиметра от талията.

Снимка 536939

Източник: iStock

И ако това ни звучи невъзможно, учените го обясняват просто - шоколадът променя състава и функцията на чревната микрофлора, което изиграва важна роля в глада, активността и метаболитните промени за участниците, предава Eat This, Not That.

В шоколада се съдържат и съединенията флаваноли, които водят до окисляване на мазнините, и така подпомагат тяхното изгаряне. А пък когато го консумираме сутрин, това води и до по-ниски нива на хормона на стреса кортизол през целия ден.

Важно е да обърнем внимание и на факта, че става дума за млечен шоколад, а не за натурален, който сме свикнали да определяме като най-здравословен.

Кофеин, кафе, чай, шоколад и какви са ползите от тях

Как работи кофеинът, след като попадне в тялото ни

Ободряващото действие на чаша с кафе

Друго пояснение, което няма как да пропуснем, е, че консумацията на шоколад може да увеличава изгорените калории, но самият той добавя допълнителни към дневния прием, затова трябва да имаме едно наум с количеството, както и да не разчитаме, че ще влезем във форма с шоколадова диета.