Зелето е чудесна добавка към всяко ястие. Дали като гарнитура или под формата на салата, именно есенният сезон е моментът да се насладим на хрупкавия и полезен зеленчук.

Кръстоцветните зеленчуци и защитният им ефект срещу грип и вируси

Зеленчуците, които ни защитават от грип и вируси

В следващите месеци ще наблягаме на тях

Подправена леко с дресинг и лъжица оцет, зелевата става наистина перфектна. И ако харесваме острия вкус, който оцетът придава, има начин да го удвоим и да го направим още по-изразителен - с помощта само на няколко кисели краставички.

Добавянето на нарязани кисели краставички и струйка от сока им ще придадат на ястието максимална острота и хрупкавост.

Снимка 640103

Източник: iStock

Оцетът отдавна е неизменна част от класическата зелева салата, още дори от времето на римляните, чийто вариант е включвал двете съставки, смесени често с яйца.

Оцетът е и основна част от течността, чрез която се приготвят повечето кисели краставички - чийто сок в крайна сметка е просто по-ароматен вид оцет, обогатен с подправки и растителния аромат на краставиците, които се киснат в него.

Добавянето на нарязани парченца кисели краставички директно в зелевата салата също допринася за промяна в вкуса и различен вид хрупкавост. Тази комбинация удачно се съчетава с по-тежки храни като пушени, мазни меса.

Сокът от кисели краставички, махмурлукът, мускулните крампи, слънчевото изгаряне и за какво още помага той

Какво да правим със сока от киселите краставички

Защото той въобще не е за изхвърляне

Но ако не сме почитатели на киселите краставички, но все пак искаме повече наситен вкус и пикантност на зелевата салата, може да пробваме с други съставки. Като например ябълките, особено зелените. Тръпчивостта и хрупкавостта на плодовете, нарязани на тънки филийки, подобно на зелето, работят в перфектна хармония и създават ястие, което е леко и ароматно.

Снимка 640105

Източник: iStock

Дори ядки, като например филирани бадеми, могат да бъдат включени в салатата за още по-разнообразна текстура. Както и сушени плодове като червени боровинки - за един тръпчиво-сладък оттенък, пише Daily Meal.