Свикнали сме да приемаме оцета най-вече като допълнение към салати и туршии. Рядко посягаме към него и може би дори не се сещаме да си купим нова бутилка, когато старата е свършила. А подобно пренебрежително отношение е напълно неоправдано.

Напоследък стана доста актуален био ябълковият оцет, който е нефилтриран и има претенциите да съдържа само и единствено ферментирали плодове, вода и малко захар. Ние поставяме под съмнение повечето подобни продукти на пазара и препоръчваме всеки сам да си направи ябълков оцет. Ето и защо.

Нефилтрираният, домашен ябълков оцет се превръща в тенденция заради своите безспорни качества. Всъщност, той е поредното добре забравено старо, защото още през 80-те печели световна слава като напитка за здраве. 

Снимка 387090

Източник: iStock

Ферментиралите храни и напитки съдържат ензими и полезни бактерии, които подобряват храносмилането и чревната флора. Те повишават и защитните сили на организма, като същевременно потискат апетита.

Разбира се, ще трябва да преглътнем специфичния му кисел вкус, но мнозина се кълнат, че си заслужава. Редица известни дами отдавна са се убедили в тези ефекти и си пийват по една лъжица сутрин на гладно, а след това добавят домашния оцет и в салатите си. Сред тях са Виктория Бекъм, Гуинет Полтроу и Елизабет Хърли.

Правят го и с цел да свалят някой килограм или просто да поддържат оптимално тегло. Смята се, че редовната консумация на нефилтриран оцет намалява нивата на холестерол и кръвна захар, като също така се бори с киселините в стомаха и настинките.

Снимка 387089

Източник: iStock

Ябълковият оцет подобрява и състоянието на кожата. Ако към обичайната си вана добавим неголямо количество от него, лесно ще регулираме pH-то и ще си осигурим гладка и мека кожа. Той е богат и на фосфор, магнезий, калций, калий и много антиоксиданти, пише Daily Mail.

Въпреки всички изброени ползи, трябва да имаме предвид едно важно условие - най-добре е да не приемаме ябълковия оцет чист, а да го разредим или просто да го добавяме към храната си в една идея по-голямо количество. 

Цялостно почистване на дома само с оцет

Цялостно почистване на дома само с оцет

Алтернатива на вредните препарати

Ако пък си падаме по по-екстремните експерименти, то тогава можем да си забъркаме т.нар. Fire Cider. Съставките му са: цитрусови плодове, джинджифил, хрян, чесън, лук и люти чушки. Всичко това се смесва с чаша домашен ябълков оцет. Тази напитка се смята за страхотен детоксикиращ и енергизиращ еликсир.