Сънят е от съществено значение за нашето, здраве, настроение и продуктивност. Добре знаем някои фактори, които му вредят, като стреса, прекомерното количество кофеин или дългата употреба на електронни устройства преди лягане.

Сънят, часът на лягане и връзката му със здравето на сърцето

В колко часа си лягат хората със здраво сърце

Отговора дават британски учени

Но ако не успяваме да се насладим на дълъг и пълноценен сън, вероятно страдаме и от недостиг на важни за организма хранителни вещества, които също му оказват пряко влияние.

Витамин С

Знаем, че той е от съществено значение за имунната ни система. Но според различни изследвания, хората, които имат по-ниски нива на витамин С в кръвта, по-често се оплакват от проблеми със съня и най-вече от събуждане през нощта.

Затова не бива да забравяме да си хапваме редовно плодове, предимно цитруси. Ако не го правим достатъчно често, можем да приемаме витамина и като хранителна добавка.

Снимка 453944

Източник: iStock

Желязо

То помага за транспортирането на кислорода в тялото ни. Ето защо, когато имаме дефицит на желязо, се чувстваме уморени и отпаднали. А това състояние е доста често срещано, особено при жените. Така дори и да спим що-годе добре, пак няма да се чувстваме жизнени и отпочинали.

Магнезий

Той подпомага правилното функциониране на сърдечно-съдовата система, предпазва ни от негативното влияние от стреса и е задължителен, ако тренираме усилено. 

Освен това, магнезият подпомага за образуването на хормона на съня мелатонин, а и ни освобождава от натрупаното напрежение и успокоява нервната система. Затова той е важен за добрия и здрав сън.

Снимка 453945

Източник: iStock

Витамин В12

Той поддържа нервите и кръвните клетки здрави и подпомага на тялото да създава повече енергия. От дефицит на този витамин страдат най-вече веганите и вегетарианците, а последствията от него са предимно проблеми със съня и умора.

Триптофан

L-триптофанът е една от основните аминокиселини, която помага на тялото да изгражда протеини. Имаме нужда от него и за производството на ниацин, витамин от групата В, който е невротрансмитер и подпомага здравия и пълноценен сън.

Тялото ни не може само да произвежда триптофан, затова трябва да си го набавяме с храната. Той се съдържа най-вече в яйцата, птичето месо, чията и сладките картофи. 

Снимка 453948

Източник: iStock

Мелатонин

Хормонът на съня се произвежда през нощта от епифизната жлеза в мозъка. Той подпомага регулирането на циклите на тялото и това кога да се освобождават останалите хормони.

Ако имаме проблеми със заспиването или с ебудим през нощта, можем да започнем да приемаме мелатонин от 1 Mg като добавка, защото него няма как да си добавим с храната. Важно е приемът да става винаги половин-един час преди времето, в което принципно си лягаме, а не по средата на нощта, защото така не объркваме естествения цикъл на тялото, пише The Healthy.

Витамин D

Според учени, има пряка връзка между недостига на този витамин и качеството на съня. Него е трудно да си набавим в достатъчни количества с храната, особено през месеците, когато няма достатъчно слънчева светлина. 

Витамин D, полезните мазнини и храните, с които да си го набавяме и абсорбираме

Как трябва да приемаме витамин D

В компанията на кои храни

Калций

Той е важен не само за здравето на костите, но и за съня. Него можем да си набавим чрез храната, но в повечето случаи в недостатъчни количества. Затова е по-добре да го приемаме като хранителна добавка.