Добре известен факт е, че качественият сън подпомага много от жизненоважните процеси в човешкото тяло, като същевременно ни зарежда с енергия, която пък от своя страна ни помага да бъдем по-работоспособни и продуктивни.

Сънят, мозъкът и как се контролира желанието ни за спане

Кой ни казва, че ни се спи

Сложната връзка между мозъка и съня

Връзката между здравето на сърцето и съня е доказана отдавна. Британски учени обаче си поставят за цел да открият кое е точното време за лягане, за да бъде сърцето здраво.

Учените от UK Biobank са изследвали 88 000 доброволци в продължение на шест години. Те сложили на доброволците ръчни устройства като събирали и анализирали данните, показващи състоянието на сърцето и кръвообращението.

Снимка 552937

Източник: iStock

Авторите на изследването смятат, че синхронизирането на часовете за сън с биологичния часовник на всеки човек може да обясни връзката, установена с намаления риск от сърдечни удари и инсулти. Според тях, оптималното време за лягане за сън вечер е между 22 и 23 часа, за да се гарантира здравето на сърцето, пише BBC.

Заключението им се дължи на наблюдението, че през изследвания период над 3000 от участниците са развили сърдечно-съдово заболяване. Повечето от тях си лягали по-късно или по-рано от времето между 22 и 23 часа.

Сънят, лятото и коя е перфектната температура, на която да спим

Коя е идеалната температура за сън

Мнението на учените

„Това мащабно проучване предполага, че заспиването между 22 и 23 часа може да бъде най-доброто решение за повечето хора, за да поддържат сърцето си здраво в дългосрочен план“, смята Реджина Гиблин, старша кардиологична сестра в Британската кардиологична фондация.