Знаем добре колко важен за здравето на човек е качественият и достатъчен сън. Той влияе също така на настроението, наднорменото тегло, на красотата...

Сънят, мозъкът, деменцията и как спането действа прочистващо

Как сънят прочиства мозъка

И защо е наистина важно да спим достатъчно

А когато става дума за децата, сънят е изключително ценен. При голямото физическо и умствено натоварване на подрастващите е необходим пълноценен и редовен сън.

Това доказват учени от Изследователския институт на Университета за спорт и здраве (iMUDS) и Центъра за изследване на ума, мозъка и поведението (CIMCYC) към Университета в Гранада.

Снимка 505312

Източник: iStock

Те проучват зависимостта между равнището на интелект (IQ) и качеството на съня. В изследването ActiveBrains взимат участие около 100 деца и подрастващи с наднормено тегло, пише Canal UGR.

Дигиталното обучение, паметта и защо децата трябва да пишат повече на ръка

Защо децата трябва да пишат повече на ръка

В листа и химикала е истината

Тези от децата, при които по време на сън не са забелязани нарушения на цикъла, и се събуждат наистина отпочинали, се отличават с по-голямо количество сиво вещество в тези области на мозъка, които отговорят за емоциите и паметта. Тези деца по-бързо усвоявали уроците и имали по-високо равнище на IQ. Резултатите са публикувани в научното списание Pediatric Obesity