Няма човек, който в даден момент от живота си да не е страдал от безсъние и всичките му последствия за здравето и настроението.

Лошият сън, стресът и как се отразява недоспиването на емоциите ни

Какво се случва в мозъка, когато сме недоспали

Още една важна функция на съня

Лекари и психолози непрекъснато ни повтарят колко важен е той за нашето здраве. Австралийска психоложка Оливия Арецоло се е специализирала в тази област и работи като експерт по съня.

Тя често дава съвети на страницата си в Instagram, които последователите с удоволствие следят. Нейните лесни трикове за по-добър сън са напълно изпълними, а могат да ни помогнат да спим пълноценно и повече часове.

На първо място експертката съветва да приемаме омега-3, за да спим поне с час повече. "Дефицитът на омега-3 може да доведе до намаление на хормона на съня мелатонин, а приемът му с храна поддържа нужното ниво, намалява тревожността и предизвиква желанието за сън", казва тя, цитирана от Daily Mail.

Мастните киселини се съдържат основно в рибата. Вегетарианците и веганите могат да добавят омега-3 с орехи, растителни масла и семена от коноп.

Експертката обръща внимание и на значението на светлината в стаята преди сън. Синият цвят потиска мелатонина и нарушава съня. Тъкмо синя светлина се излъчва от смартфоните и от някои осветителни тела, а тя е най-вредна за съня.

Освен всичко това, самата тя диша дълбоко коремно преди сън и медитира. Пие чай от лайка, за да се успокои, и магнезий, който помага за отпускането на мускулите. В стаята ѝ винаги има лавандула, ароматът на която помага да релаксираме по-добре.

Сънят, здравето и един парадоксален съвет за по-бързо заспиване

Парадоксалният съвет за по-бързо заспиване

Психологът Хели Ярнефелт има решение на проблема с безсънието

Вечерният душ или ваната един час преди лягане подготвят тялото за съня. Много е важно да помислим за какво сме благодарни, преди да заспим, за да имаме спокоен и дълъг сън.