Сънят е естественият механизъм на организма да си върне загубените през деня сили, да се регенерира и да се подготви за следващия. Ако обаче имаме проблеми със "зареждането" и сме все недоспали, най-вече заради натрупан стрес, попадаме в един омагьосан кръг.

Безсънието и проблемите със съня са способни да увеличат нивата на стрес с цели 30% - това показва ново изследване на учени от Университета в Калифорния.

След нощ, в която не сме си взели необходимото количество качествен сън, сме много по-напрегнати. А това се дължи на факта, че префронталният кортекс, който има функцията да облекчава тревожността, не може да изпълнява своята задача правилно.

Снимка 451251

Източник: iStock

Междувременно е установено, че по-дълбоки центрове в мозъка, отговорни за емоциите, са свръхактивни след безсънна нощ. И това води до трудно контролиране на емоциите през деня, пише Independent.

Това изследване затвърждава още една важна функция на пълноценния сън - да намалява значително нивата на стрес и да реорганизира важни връзки в мозъка.

По-добър сън, матраците, охлаждащата възглавница и маската за сън

3 трика за по-добър сън

Неща, които може да сме пропуснали

Сънят действа като спирачка на целия емоционален товар, който в противен случай мозъкът ни не може да понесе. Затова и хората, страдащи от тревожни разтройства, трябва задължително да получават достатъчно количество сън като най-доброто лекарство.