Сънят е изключително важен за нашето здраве. А още по-важен той е за децата и подрастващите.

Храненето на децата и трудностите, пред които често са изправени родители от отказа им да ядат

Злоядите деца - как да се справим с тях

Битката по време на хранене

За съжаление обаче, понякога децата, подобно на възрастните, имат известни проблеми със съня поради редица причини. И ако на родителя му е трудно да се справи с това, все пак има някои прости и лесно приложими начини, с помощта на които може да се справи със ситуацията.

Говорене

Ако детето е в една по-голяма възраст, бихме могли да поговорим с него - за това как се чувства като цяло и изпитва ли някакви тревоги. Както и дали знае какво би могло да направи, ако не може да заспи или пък се събуди през нощта.

Всички трудности е добре да се обсъдят. И, разбира се, родителят да се опита да обясни и всячески да помогне.

Рутина

Създаването на определени навици, непосредствено преди сън, е от ключово значение. Детето може да бъде въведено в определена рутина - като например да се къпе и да измие зъбите винаги преди лягане, да почете книга, или пък да послуша приказка от родителя (или дори аудиокнига).

Снимка 570523

Източник: iStock

Важно е да има един определен час за лягане. Въпреки че това може да бъде леко променено през уикендите, децата трябва да имат вечерен час, в който да бъдат слагани в леглото.

Активност

От полза ще бъде да се ограничи, доколкото е възможно, физическата активност при детето преди лягане. Особено в последния час. Това ще го направи по-спокойно.

Награда

Ако детето спи през цялата нощ без прекъсване, може да бъде наградено за това. Например със закуската, която обича.

Никакви екрани

Хубаво е да се уверим, че детето не използва никакви електронни устройства в леглото си. Яркостта и звуците от тях могат да нарушат съня.

Снимка 570524

Източник: iStock

Същото важи и за телевизора. Освен това наличието му в спалнята може да бъде пагубно за рутината за заспиване.

Храни

Има някои храни, които действат успокояващо и имат приспивен ефект. Чаша мляко преди сън е общоизвестен ефикасен метод за по-бързо заспиване. Чаят от лайка също би могъл да е в помощ.

От значение е и включването на повече храни, богати на магнезий, в ежедневното меню на детето. За целта може да се наблегне на пълнозърнестия хляб, на боб, ядки, зеленолистни зеленчуци, пълномаслено мляко, фъстъчено масло, банани, стафиди, царевица, овесени ядки и нискомаслено кисело мляко.

И нещо много важно - никакви храни с високо съдържание на захар преди лягане, уточняват от Stars Insider.

Хотелите и техните добри практики, които ни помагат да заспим по-бързо

Хотелските трикове, които ще ни помогнат да заспим по-бързо

Защо хотелската стая предлазполага към по-добър сън

Нежност

За децата е много важно да чувстват обичта на своите родители. Това ще ги направи по-щастливи. А когато са щастливи, със сигурност и ще спят по-спокойно и добре.