Храненето на децата, особено ако са в една по-ранна възраст, често може да се превърне в мисия невъзможна за родителите. Понякога са нужни огромни усилия дори само да накараме детето да вкуси от приготвената храна.

Децата, консумацията на плодове и зеленчуци и какъв е ефектът върху психичното им здраве

Още една причина децата да ядат плодове и зеленчуци

Не само здрави, но и щастливи

A всеки отговорен родител знае, че е жизненоважно да развие вкуса на детето към здравословна храна и да му създаде правилни хранителни навици. И колкото да е трудно понякога - все пак има някои начини и за това.

Отношение към храната

Всеки човек в детските си години е бил, малко или много, придирчив към храната. Това е, всъщност, естествен етап от израстването. По същество всички имаме своите предпочитания по отношение на храната, които установяваме и развиваме с годините.

Снимка 569039

Източник: iStock

И ако опитването на нови храни е вълнуващо за много възрастни, трябва да сме наясно, че това съвсем не е така за децата. Те винаги предпочитат познатото, когато става въпрос за храна.

Прогрес чрез постоянство

Колкото по-често на децата се предлага даден вид храна, толкова по-вероятно е те да я възприемат, дори и да не е от сред любимите  им. Защото вече са наясно, че това ще им се предлага отново и отново.

Установено е, че децата на възраст между две и пет години трябва да опитат нова храна около осем до десет пъти, преди да им хареса.

Да говорим за храната

Нужно е да говорим с децата за това какво ще ядем, защото така по-лесно те ще свикнат с нея. По този начин следващият зелен зеленчук няма да е толкова чужд. Нека оставим детето да разгледа цвета, формата, аромата и текстурата на това, което му предлагаме.

Снимка 569042

Източник: iStock

И колкото повече зеленчуци и плодове опитва едно дете, толкова повече има готовност да опита още - при това нещо съвсем ново.

Нещо ново + нещо познато = ВНЛ

Това е стратегия, която наистина работи. Ако след всяка нова храна, която даваме на детето, го "награждаваме" с нещо, което знаем, че обича, това ще му помогне да свикне по-бързо с новите вкусове.

Храната като игра

Храненето трябва да бъде забавно и приятно преживяване. За целта може да въведем някоя интересна игра - като, да речем, "приключенската хапка", при която всеки на масата се редува да отхапе от храната на масата.

Снимка 569043

Източник: iStock

Храната не е награда

Десертът, така любим на всички деца, не трябва да е награда. Защото това го превръща автоматично в най-добрата храна (наградата винаги е нещо добро и положително), а зеленчуците, преди него - в скучни и досадни (те са работата, заради която се получава наградата).

И някои любопитни факти:

Вкусовите предпочитания започват да се оформят още в майчината утроба. Плодът може да помирише и вкуси от храната, която консумира майката, в околоплодната течност, която го заобикаля и така да развие част от вкусовете си, пише StarsInsider.

Детските млечни зъби и храните, които най-много им вредят

Храните, които са вредни за млечните зъби

Проблемът не е само в храната

А ако малкото дете види, че родителите му са придирчиви към храната, много по-вероятно е то самото да започне да проявява подобно поведение.