Навън е студено и нищо чудно да ни се иска само да се сгушим на топло под завивките. Но, въпреки ниските температури, не бива да забравяме за правилото, че най-добре се спи в по-хладна стая.

Жълтите петна, белите тениски и защо остават след изпотяване

Защо остават жълти петна по белите ни тениски

Потта ли е основният виновник

А ако въпреки него сутрин се будим потни, то трябва да обърнем по-сериозни внимание на здравето си. Защото нощното изпотяване може да е симптом на не едно и две заболявания или състояния. И не, не говорим само за менопауза.

Според ново изследване, потенето през нощта може да е симптом на дефицит на витамин В12. Той е вещество, което е от съществено значение за кръвта и нервните клетки на тялото. Освен това спомага за производството на ДНК.

Снимка 557425

Източник: iStock

А недостатъчното му количество в организма е много често срещано явление. Известно е, че то причинява различни неврологични нарушения, сред които и такива на вегетативната нервна система. И едно от тях може да е именно нощното изпотяване, предава Express.

Освен от проблеми с нервната система, нощното изпотяване може да е причинено и от хормонални нарушения, свързани с хипер- или хипофункция на щитовидната жлеза. Затова е добре ако имаме този симптом да минем на профилактичен преглед при ендокринолог.

Хипогликемията (ниски нива на кръвна захар) може да е друг причинител на потенето през нощта. Най-често то се среща при хората, които приемат инсулин, при които нивата на кръвна захар паднат през нощта, се появява изпотяване.

Напълняване, проблеми с кръвната захар и други странични ефекти на ябълките

Ябълките - нож с две остриета

Какви са страничните ефекти от прекомерната им консумация

Понякога пък медикаментите, които приемаме, може да са причина за неприятното нощно явление. Част от антидепресантите например го причиняват, предава WebMD.