Белите ризи и тениски може би изглеждат добра идея за топлите пролетни и летни дни. Или поне докато не се изпотим и под мишниците ни не се появят издайнически жълти петна. И не стига това, ами петната не се и изпират!

А потта дори не е жълта. Тя няма цвят.

Потта, която се секретира от жлезите, наречени апокринни, се появява за първи път през пубертета. Тя има по-различен състав от другата и се появява най-вече в окосмените части от тялото.

На пазара се предлагат две решения: дезодоранти и антиперспиранти. Първите премахват миризмата на потта, авторите спират потенето.

Антиперспиранти

Те съдържат алуминиев хлорид и запушват порите, през които потта излиза. Но алуминият взаимодейства с белтъците в нея и в резултат се получават вещества, които на свой ред се свързват с плата на дрехата ни. Така се образува жълто оцветяване, което трудно се премахва.

Снимка 425731

Източник: iStock

Дезодоранти

Те не съдържат алуминий, но и, уви, не спират потенето.

Ето защо в крайна сметка трябва да избираме между мокри или жълти петна под мишниците.

Жълтите петна се отстраняват с най-голям успех, ако не ги оставяме да престояват, а вземем мерки веднага. Колкото по-бързо изперем дрехата, толкова по-голям е шансът да я запазим.

Може да използваме ензимен препарат, който да разгради белтъците, специален препарат за отстраняване на петна или просто да избягваме светлите тениски и ризи.