Сънят може да е обичайно повтарящо се действие, откакто свят светува, но ние не спираме да научаваме нови и интересни подробности за него.

Сънят, смартфоните, омега-3, лавандулата, чаят от лайка и другите тайни на добрия сън

Безценни съвети за добър сън

Експерт по съня споделя своите тайни

А сънищата са може би една от най-големите мистерии в ежедневието ни. Те може да ни разтърсят по средата на нощта, а по обед вече да не помним важни подробности от тях. Един научен експеримент пък се опитва да внесе повече яснота по въпроса.

На базата на няколко изследвания в различни престижни университети (Osnabrueck University, Radboud University, Sorbonne University и Northwestern University) се стига до интересни изводи за т.нар. осъзнато сънуване - когато разбираме, че сънуваме.

Снимка 523405

Източник: iStock

REM фазата на съня е тази, в която сънуваме. Тя се характеризира и с бързи движения на очите. Тази фаза е около 25% от цикъла на съня, тялото е максимално отпуснато, но можем да правим несъзнателни движения. Оказва се също така, че можем и да комуникираме с други хора.

Университетските учени доказват нагледно, че по време на REM фазата на съня можем да отговаряме на зададени въпроси и да участваме в диалог в реално време - докато сънуваме.

Снимка 523404

Източник: iStock

Нещо повече - участниците в изследванията различават различни сензорни стимули, решават прости математически задачи, изпълняват инструкции и отговарят на въпроси с "да" и "не". Те реагират и чрез движения на очите и свиване на лицевите мускули.

Сънят, храненето, физическото натоварване и връзката им с добрия сън

Сбогом на безсънието

Три научно доказани трика за дълбок сън (без броенето на овце)

Този нов тип комуникация учените наричат "интерактивно сънуване" - да разказваш какво сънуваш, докато го сънуваш. Те са убедени, че това откритие ще им помогне много за бъдещия анализ на сънищата. А след време може да стане и основа за откриване на начин за противодействие на кошмарите например, предава Universal-sci.