Има два типа хора - едните са ранни пилета и не обичат да пропиляват деня си в спане, а другите могат да си поспиват сладко-сладко по 10-15 часа. Разбира се, всеки е прав за себе си, но науката има своето мнение за това до какво води прекомерното спане.

Възрастните хора се нуждаят от между шест и осем часа сън всяка нощ. Добре е да си лягаме всяка вечер по едно и също време и е най-добре това да се случва преди полунощ. И въпреки че сънят наистина е здраве и не можем без него, и тук важи правилото, че много хубаво не е на хубаво.

Две често срещани причини за повечето часове, прекарани в сън, са депресията и сънната апнея.

При депресията нямаме желание за нищо, освен да бъдем цял ден в леглото. А при апнеята се наблюдава спиране на дишането по време на сън, което намалява сериозно неговото качество и имаме нужда от повече. Има и трето състояние - хиперсомния, което обаче не е често срещано.

Снимка 477054

Източник: iStock

Ако не сме диагностицирани с едно от горните заболявания, нямаме оправдания да прекарваме 10 и повече часа в сън, защото това води до редица сериозни здравословни проблеми, както и до повишен риск от по-ранна смъртност. Влияе отрицателно и на начина ни на живот и кариерата.

Диабет

Рискът да го развием се увеличава както от недоспиване, така и от прекалено много сън. Затова е важно да постигнем златната среда.

Наднормено тегло

Шансът на хората, които спят по девет-десет часа на нощ, да надебелеят значително в рамките на няколко години е с 21% по-висок от този на хората, които си поспиват с час-два по-малко, твърди научно изследване.

Главоболие

Ако често страдаме от него, спането до по-късно през уикенда със сигурност го отключва. Учените смятат, че това се дължи на ефекта на дългия сън върху някои невротрансмитери в мозъка, като серотонина. 

Снимка 477053

Източник: iStock

Болки в гърба

Ако прекарваме прекалено много време в легнало положение, това може да доведе до болки в кръста и гърба. И не сънят и лежането са лекарство, а физическата активност, пише Web MD.

Депресия

Тук имаме омагьосан кръг. Ако страдаме от депресия, спим повече. А ако спим повече и нарушаваме обичайния си режим, това ни пречи да си възстановим емоционалния и психически баланс.

Сърдечно-съдови заболявания

Ефектът е по-осезаем при жените. Според изследване със 72 хиляди участнички, тези, които спят от 9 до 11 часа на нощ имат с 38% по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания от другите, които си поспиват по-малко.

Умора

Когато спим много, се чувстваме по същия начин, както когато сме недоспали. Нарушават се циркадните ритми и това влияе директно на хормоните, които контролират нивата на енергия. В резултат се чувстваме физически и психически изтощени.

Снимка 477051

Източник: iStock

Липса на концентрация

Когато сме изтощени, няма как да сме концентрирани. Редовното прекаляване с часовете сън ни прави около две години по-възрастни психически. Това е свързано със забавяне на мисловните процеси и с влошаване на паметта, а оттам - и с по-лошо представяне в ученето и работата.

Как да се справим

Ако продължителният ни сън е причинен от заболяване, трябва да се насрочи правилното лечение. Ако обичаме да посягаме към чашката с алкохол вечер, трябва да забравим за този навик, както и за напитки с кофеин преди лягане.

Сънят, недоспиването и какво се случва с тялото ни, когато не спим достатъчно

Какво се случва с тялото, когато не спим достатъчно

Нищо хубаво, със сигурност

Най-доброто, което можем да направим, е да си изготвим стриктен график кога да лягаме и кога да ставаме. Необходимо ни е не повече от месец и силна воля, за да свикнем с новия режим. Но ефектът от него е жизненоважен.