Проблемите със съня стават все по-разпространени, а лековете за тях - все повече и повече. Или поне с подобно усещане оставаме, гледайки рекламните блокове и дори посещавайки кварталната аптека, където вече има десетки видове лекове за безсъние. Но това е само едната страна на монетата.

Матрак, върху който ще спим като на облак. Възглавница против хъркане. Ароматни свещи, които ще ни унесат неусетно. Платени приложения с релаксираща и приспиваща музика. Списъкът можем да продължим с още много примери за тази нова, доходоносна индустрия.

Снимка 412945

Източник: iStock

Както много други аспекти от нашия живот, и сънят ни вече е стока, която се търгува повече от добре. По изчисления, публикувани в Guardian, от продажбата на хапчета за сън тази година ще се генерират над 76 милиарда долара в световен мащаб.

А различните смущения на съня, които са дефинирани от лекари, психолози и специалисти в областта, вече са над 70 вида. И за всяко от тях се открива лек, разбира се.

Сънят днес се представя като път към личното спасение, а не просто като проблем, за който трябва да намерим решение. В средата на XIX век обаче основната идея е, че сънят е двуфазен и между тези две фази има един отрязък от време, който се запълва с други дейности.

Снимка 412948

Източник: iStock

Но сега идеята да се събудим след полунощ и да не можем да заспим, отново веднага се свързва с някакво смущение, което изисква лечение. Просто защото това чуваме отвсякъде.

Разбира се, няма как да пропуснем и всички експерти по съня, които на драго сърце ще ни консултират срещу съответната сума. Както и цялата специализирана литература, посветена на темата, в която вероятно ще намерим повече въпроси, отколкото отговори.

Безсънието, умората и какво общо имат с гласуването и благотворителността

Още един неочакван ефект от безсънието

Какво става, когато сме постоянно уморени

А в повечето случаи решението на проблемите ни със съня се крие единствено в нас и нямаме нужда от чужда подкрепа и съвети, нито от излишни похарчени пари.