Безсънието е един от най-често срещаните проблеми днес. А след него идват още много здравословни неволи, породени от невъзможността организмът ни да си почине и да се възстанови. Хроничната умора пречи на работата ни, на отношенията ни с околните и не само.

Според последно изследване на учени от Brigham Young University, хората, които страдат от недоспиване, са по-склонни да бъдат егоисти и са мотивирани да обръщат внимание предимно на себе си. Това ни звучи като доста логична защитна реакция. Когато нямаме достатъчно сили, ги пазим за себе си.

Снимка 410477

Източник: iStock

Следствие от нея е фактът, че ако сме постоянно уморени, шансът да отидем да гласуваме или да участваме в благотворителни кампании е много по-малък. Това са признаци на намаляване на социалната отговорност, което пък е свързано с егоизма, който взима превес в ежедневието ни, пише Daily Mail.

Спането, сънят и най-разпространените сънища

Кои са най-разпространените сънища

И какво е тяхното послание

Желанието да се грижим само за собственото благо е много по-първично, инстинктивно, отколкото социалните умения и мотивацията да помагаме на останалите. А когато сме хронично уморени, мозъкът ни няма енергия за подобни сложни дела.