Напазарували сме добре, запасили сме с храна, но в един момент се оказва, че май няма да можем да изядем всичко, което е в хладилника, преди да се развали. Тъй като не сме фенове на изхвърлянето на храна, предлагаме няколко лесни идеи как да оползотворим остатъците и на всичкото отгоре и да ни е вкусно.

Печени зеленчуци 

Дори да нямаме на разположени грил, пак можем да си приготвим вкусно предястие или гарнитура, само че във фурната. А в нея отива почти всичко - моркови, броколи, карфиол, картофи, лук и каквито още зеленчуци имаме. Подреждаме ги на хартия за печене, слагаме малко зехтин, сол и някоя и друга любима подправка и печем до придобиване на желания загар.

Салати

Тук ни трябва само малко въображение и всичко, което намерим в хладилника. В тях можем да сложим не само зеленчуци, но и някое друго останало парче шунка, бекон, кашкавал, ементал - каквото ни е под ръка и на душа. Добавяме и малко дресинг и готово.

Снимка 368025

Източник: iStock

Купа за закуска

Първото ядене е най-важното за деня, затова е добре с него да си набавим всички необходими хранителни вещества. А това е най-лесно да стане, като комбинираме различни продукти.

Яйца, зеленчуци, малко нахут, някое останало парче месо от вечеря - всичко това е подходящо за силен старт на деня.

Смутита

Най-лесният начин да оползотворим останали плодове и зеленчуци и най-лесният начин да консумираме повече от тях. Всичко отива в блендера и се изпива за следобедна закуска. Ако искаме да е още по-здравословно, добавяме и малко чиа, спирулина или спанак, пише Spoon University.

Снимка 356616

Източник: iStock

Запеканки

Като основа е най-добре да използваме картофи, а останалите съставки определяме на базата на това какво има да се дояжда в хладилника. Може да добавим както зеленчуци, така и месо и сирена. Слагаме във фурната да се запече и се наслаждаваме.

Сандвичи

Разбира се, не върви да сложим пържолата от снощи върху филията, но с малко въображение може да оползотворим доста продукти, като си спретнем сандвичи като за снимка. Или пък като тези, за които даваме доста пари, за да можем да си изберем какво да сложим в питката.

Млякото, яйцата, пастата и как да удължим живота на основните храни

Как да удължим живота на основните храни

За да можем да ги хапваме по-дълго

Пица

Още един лесен начин да оползотворим продуктите в хладилника преди да се развалят. Подреждаме всичко по свой вкус върху тестото, печем и готово.