Не са чак толкова нещата, за които се сещаме, когато стане много горещо на вън. Бира и летни коктейли са едни от първите.

Сувлаки - как да си приготвим традиционното гръцко ястие

Сувлаки - как да си приготвим традиционното гръцко ястие

И каква е историята, която се крие зад него

Но когато стане дума за нещо по-силно, то в летните месеци в главите ни веднага изниква узо. Традиционната алкохолна гръцка напитка някак върви ръка за ръка с горещите летни дни. 

Но не сме се замисляли за някои интересни подробности около напитката. Като например какви са теориите за произхода на името ѝ.

Откъде идва името на узото

Най-разпространената версия е свързана с италианска търговска компания, която е търгувала с висококачествено ципуро (неотлежала гръцка ракия), ароматизирано с анасон.

Снимка 725693

Източник: GettyImages

Кутиите били надписани като "uso Massalia", което означавало крайната дестинация Марсилия и че именно там трябвало да се употребява. Този надпис с време се превърнал с синоним на висококачествено ципуро с анасон. Не след дълго било съкратено. С течение на времето узото било стандартизирано като друга, отделна напитка, пише DiscoverGreece.com.

По-малко вероятна версия за името на узото е, че идва от изопачена форма на древногръцкия глагол ozo (мириша). От Food & Wine допълват, че с времето връзката между ципурото и узото избледнява. През 1856 г. отваря врати и първата дестилерия за узо от Николаос Кацарос в град Тирнавос.

През 2006 г., 150 години по-късно, Гърция се сдобива с ексклузивното право да произвежда узо и да използва името.

Как гърците пият узо

Повечето от тях го пият точно като нас - с няколко кубчета лед. Но някои експерти твърдят, че ледът може да промени състава на узото, освен ако не е от дестилирана вода. Затова препоръчват използването на студена вода.

Снимка 725695

Източник: GettyImages

Преди да добавяме към него каквото и да било, първо трябва да го отпием чисто, за да оценим качествата му. Ако сме решили да добавяме и лед, и вода, но искаме да избегнем появата на кристали - има начин.

Първо трябва да налеем водата, а след това леда. И не бива да забравяме, че узото трябва да се пие бавно. Нямаме бърза работа с узо на масата.

Защо узото става мъгливо

Етеричните масла от анасон и копър, които създават класическия аромат и вкус са налични във висококачествено, чисто узо. Но с добавянето на вода или лед съвсем естествено алкохолното съдържание спада.

Снимка 725694

Източник: GettyImages

Така етеричните масла излизат от разтвора, появявайки се отново като бяла утайка. Освен че се променя цветът, ароматът на узото също се увеличава.

С каква храна да комбинираме узото

Много хора пият узо, без да хапват нещо конкретно, но със сигурност е по-добре, когато имаме нещо за мезе. От DiscoverGreece.com съветват да залагаме на агресивни и противопоставящи се вкусове. Като кисело със солено, сладко с горчиво.

Всякакви морски дарове са идеално допълнение към узото. Като например миди, осолени или приготвени на скара сардини, маринована или пържена аншоа или октопод на скара.

Имам баялдъ - как да си приготвим вкусното лятно ястие с патладжани

Имам баялдъ - как да си приготвим вкусното лятно ястие с патладжани

Сега му е времето

Пържени тиквички или патладжани с дзадзики също са добра компания на узото. Както и киселите краставички или просто нарязани домати и краставици, овкусени със сол и зехтин. Не бива да забравяме, че винаги трябва да консумиране узо и други алкохолни напитки с мярка.