Лято е и всичко ни мирише на море, дори офисът. По това време на годината е съвсем нормално, защото всички са на море дали у нас, дали в Гърция.

Баба гануш - как да приготвим вкусното и леко лятно ястие

Баба гануш - как да приготвим вкусното и леко лятно ястие

Вдъхновени сме от кухнята на Близкия изток

Особено почитателите на южната ни съседка със сигурност се радват не само на плажовете там, но и на кухнята, която има какво да им предложи. И не говорим само за риба и морски дарове, които обожаваме, а и за традиционното сувлаки.

Историята на това ястие 

Сувлаки е може би едно от най-популярните ястия от гръцката кухня. Името му идва от латинската дума subula, която е означавала шишче. Оказва се обаче, че е трудно да се проследи коренът му, защото в различните цивилизации се среща под различна форма.

Има и различни теории за произходът му, като една от разпространените е, че е "измислено" от войници, които са препичали месо, набучено на мечовете им. Ето защо е и толкова разпространено в различни региони. В централа Азия сходна версия на сувлакито е шашликът, докато в Турция - кебапът.

Снимка 725147

Източник: iStock

По днешните земи на Гърция сувлакито се среща от 17 век преди Христа, като някои археологически разкопки го свързват с остров Санторини. Но едва след Втората световна война сувлакито започва да завзема цяла Гърция, защото преди това е се е срещало предимно в централната ѝ част, пише World Food Story.

Как да си приготвим сувлаки

СЪСТАВКИТЕ:

  • Свинско филе (800 гр.)
  • Лимонов сок (20 гр.)
  • Бяло вино (60 мл.)
  • Зехтин (60 мл.)
  • Чесън (3 скилидки)
  • Риган (1 ч.л.)
  • Розмарин (1 ч.л.)
  • Сол
  • Черен пипер

За четири порции ще са ни необходими около 800 грама свинско филе, но опитът показва, че и да надвишим грамажа му с малко няма да бъде драма. Също така може да заменим свинското с пилешко, ако имаме такова под ръка.

Започваме с нарязването на месото на кубчета с размер около два сантиметра. Не трябва да са нито прекалено малки, нито прекалено големи. И в идеалния случай се стремим да са възможно най-еднакви.

След това ги прехвърляме в дълбока купа, където ги овкусяваме с лимоновия сок, виното, солта, черния пипер, розмарина, ригана, чесъна и зехтина. Хубаво е да оставим месото да се маринова поне за няколко часа в хладилника - колкото повече, толкова по-добре.

Имам баялдъ - как да си приготвим вкусното лятно ястие с патладжани

Имам баялдъ - как да си приготвим вкусното лятно ястие с патладжани

Сега му е времето

След това нанизваме късчетата на дървени шишчета и ги печем. Дали на грил тиган или на скара - изборът е наш. Колкото до сервирането, има различни вариации, но с пита и дзадзики определено ни звучи най-добре. И като добавка бихме казали, че едно узо също би вървяло.