Дори и да сме чакали с нетърпение лятото, със сигурност в разгара му високите температури отново се превръщат в изпитание за нас. Обилно потене, дехидратация, умора и отпадналост - последствията могат да са много и различни. Но има лесен начин да се справим с тях- като подбираме умно и внимателно храните, които консумираме през горещите месеци.
Тези дни отново сме в прегръдката на гореща вълна и точно навреме идват тези идеи какво да похапваме, за да я преживеем по-лесно. Охлаждащите храни помагат да понижим телесната си температура. Те имат високо водно съдържание, с което ни помагат да не се обезводним. Подпомагат и потенето, което е основен механизъм на тялото ни да се охлажда.
В някои от тях се съдържат и електролити, които поддържат баланса на солите в организма и също предпазват от обезводняване. Важно е също така през топлите месеци да приемаме храни, които са лесни за храносмилането, за да не затрудняваме храносмилателната система, с което в тялото ни се генерира още топлина. Ето и няколко конкретни примера.

Източник: iStock
В жегите се храним леко и пълноценно
Плодове: диня, пъпеш, горски плодове, цитрусови плодове, грозде.
Зеленчуци: краставица, зелена салата, спанак, целина и други зеленолистни.
Млечни: кисело мляко, козе мляко, айрян.
Други: Кокосова вода, кокосово мляко, тофу и соеви продукти, лимонова трева, мента и кориандър.

Източник: iStock
Смутитата засищат и жаждата, и глада
Има много различни начини, по които да консумираме и да комбинираме охлаждащите храни. Краставицата може да е както на парчета в салата, така и да добавим няколко резенчета към водата, която пием. Супер идея и е тараторът, в който я комбинираме с кисело мляко.
Динята, която е много богата на електролити, можем да хапваме както самостоятелно, така и да си приготвим смути или салата с метна и сирене фета за още по-добър охлаждащ ефект. Цитрусовите и горските плодове плодове можем да консумираме и под формата на смути или плодова салата, съветва NDTV.
Зеленолистните зеленчуци е най-добре да бъдат сурови, а не да преминават термична обработка. Подходящи са както за салати, така и за различни дипове. И когато добавим всички тези храни към дневното си меню през лятото, със сигурност ще се чувстваме по-свежо, независимо от градусите навън.