Рибата се смята за една от най-пълноценните храни, както и за добър източник на омега-3 мастни киселини. За онези от нас, които не обичат риба, решението да си ги набавим са добавките с рибено масло.
Оказва се обаче, че те са нож с две остриета. Според ново проучване приемането на рибено масло като хранителна добавки увеличава риска да развием сърдечна болест или да получим удар.
Това е в случай, че не страдаме от сърдечни проблеми. Защото за хората, които имат сърдечно-съдови заболявания, рибеното масла намалява риска от инфаркт. Изследването е мащабно и включва 400 хил. човека, наблюдавани в продължение на 14 години.
Източник: iStock
Екип от учени от Дания, Великобритания, САЩ и Китай анализират данните за прием на рибено масло и връзката му с предсърдно мъждене (анормален сърдечен ритъм), инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчно.
Проучването, публикувано в BMJ Medicine, установява, че след редовния прием на добавки с рибено масло, хората без известни сърдечно-съдови заболявания са с 13% повишен риск от развитие на предсърдно мъждене и 5% повишен риск от инсулт.
Източник: iStock
Тенденцията при пациентите със сърдечни заболявания е обратна - приемът на рибено масло е свързан с 15% по-нисък риск предсърдното мъждене да доведе до инфаркт и с 9% по-нисък риск сърдечната недостатъчност да приключи фатално.
Ползите от добавките с омега-3 мастни киселини при здрави пациенти са спорни - жените и непушачите имат 6% по-висок риск да развият сърдечно-съдови заболявания, ако ги приемат.
Източник: iStock
Учените уточняват, че за момента се въздържат от твърди заключения по отношение на рибеното масло. И напомнят, че ако искаме да се възползваме от благоприятните му ефекти, може да наблегнем на средиземноморска диета, пишат Guardian.