Рибеното масло се използва като хранителна добавка от десетилетия, но някои хора продължават да бъдат предубедени към него - къде заради вкуса му, къде заради ползата, която има за здравето.

Ядки, риба, плодове и кои са най-пълноценните храни, които да консумираме

Топ 10 на най-пълноценните храни

Един стар познайник е на върха

Рибеното масло е мазнина, извлечена от тъканите на мазни риби, като херинга, риба тон, аншоа или пък от черен дроб на треска.

Ако не ядем по веднъж - два пъти в седмицата риба, както световната здравна организация препоръчва, то тази хранителна добавка е лесен начин да си набавим така полезните омега-3 мастни киселини. Съдържанието им в рибеното масло е около 30%, а останалите 70% са други мазнини. В състава му са и витамините A и D.

Снимка 525136

Източник: iStock

Важно уточнение е, че омега-3 мастните киселини в рибеното масло са от по-полезните за здравето ни разновидности EPA и DHA, докато в растителните източници преобладава алфа-линоленовата киселина (ALA). А ето и за какво ни помагат.

Сърце

Сърдечно-съдовите заболявания са сред водещите причини за смъртност в световен мащаб. Според различни изследвания, хората, които консумират рибено масло, имат по-нисък шанс да чуят някоя опасна диагноза.

Това е комплексен ефект от няколко отделни - увеличаване на нивата на "добрия" холестерол, намаляване на триглицеридите, регулиране на кръвното налягане, предотвратяване на натрупването на плака по артериалните съдове. Няма обаче преки доказателства, че рибеното масло може да ни предпази от инфаркт.

Снимка 525137

Източник: iStock

Психично здраве

60% от нашия мозък се състои от мазнини, голяма част от които са точно омега-3 мастни киселини. Именно затова те са от съществено значение за правилното му функциониране.

А различни изследвания доказват, че ниските им нива в организма може да са свързани с някои психични заболявания. Затова може да се използва като превенция на депресивни и тревожни състояния, както и срещу болестта на Алцхаймер.

Тегло

Затлъстяването е свързано с висок индекс на телесната маса. Освен това, увеличава значително риска от развитието на редица заболявания, като сърдечно-съдови или диабет.

А рибеното масло може да подобри телесния състав и в комбинация с тренировки и правилно хранене да подпомогне отслабването, предимно намалявайки обиколката на талията.

Снимка 520204

Източник: iStock

Зрение

Точно както мозъка, очите ни също се нуждаят от омега-3 мастни киселини. И ако не си ги набавяме в достатъчно количество, имаме по-висок риск от нарушения в зрението. Консумацията на риба или приема на рибено масло може да забави и състояния като дегенерация на макулата, които настъпват с напредване на възрастта.

Кожа

Тя също в голяма степен се състои от мазнини. Нейното състояние може да се влоши при прекомерно излагане на слънце или с напредване на възрастта. А рибеното масло може да ни помогне да поддържаме здравия й вид и дори да се справим с псориазиса и дерматита.

Възпаления

Възпалението е реакция на имунната система. Но когато то стане хронично, може да е свързано със сериозни заболявания. А неговото лечение облекчава и техните симптоми.

Рибеното масло има противовъзпалителни свойства. Ако сме под голям стрес и с наднормено тегло, то ще регулира количеството цитокини (клетки на имунната система), за да не се стигне до обратния ефект, при който започват да унищожават здрави клетки, предава Healthline.

Снимка 525138

Източник: iStock

Едно наум

Дотук разбрахме, че рибеното масло е наистина полезно за здравето. Но и при него, както и при други хранителни добавки, има известни условности. Според ново изследване, проведено в University of Georgia, ефектът му, особено върху сърдечно-съдовата система, може да зависи пряко от нашите гени.

Изкачването на стълби, сърцето, сърдечните болести и каква е връзката между тях

60 стъпала = здраво сърце

Бърз тест показва здраво ли е сърцето ни

Затова докато при едни пази сърцето здраво, при други може да има никакъв или точно обратния ефект - повишаване на триглицеридите, предава Еat this, Not that.