Храната, която консумираме ежедневно, оказва пряко влияние върху всички аспекти на здравословното ни състояние. А ако си мислим, че екраните са най-големият враг на очите ни, то значи вероятно подценяваме ефекта, който може да имат продуктите на трапезата.

Редица вещества, които си набавяме с храната, могат сериозно да намалят риска от офталмологични заболявания. Друг пък го повишават значително. Ето кои най-полезните и най-вредните храни за нашите очи.

Полезни

Риба: Особено мазните риби, които са богати на омега-3 мастни киселини. Те предпазват от дегенерация на макулата и помагат за по-доброто овлажняване на очите. Най-добре да се спрем на сьомга, сардини и херинга.

Ядки: Всички ядки са полезни за очите, защото са богати на омега-3 мастни киселини и витамин Е, който ги предпазва от увреждания. Най-добрият избор са орехите, кашуто, фъстъците, бразилският орех и лешниците.

Снимка 455490

Източник: iStock

Семена: Полезни са по същата причина, по която и ядките. Залагаме най-вече на чия и ленено семе.

Цитрусови плодове: Богати са на витамин С. Той, също като витамин Е, е антиоксидант, който предпазва очите от увреждания. 

Зеленолистни зеленчуци: Те съдържат не само големи дози витамин С, но и веществата лутеин и зеаксантин, които ни предпазват от проблеми със зрението с напредване на възрастта.

Моркови: Най-известната храна, която е полезна за очите. Това се дължи на съдържанието на бета-каротен и витамин А, който помага на ретината да абсорбира светлина. Само комбинирани обаче двете вещества дават положителен ефект върху зрението, затова често трябва да хрупаме моркови.

Снимка 334021

Източник: iStock

Тиква: Тя е не по-малко полезна от морковите. Причините - лутеин, зеаксантин и бета-каротен. Всички те имат свойството и да предпазват очите от вредните UV лъчи.

Броколи: Богати са на биофлаваноиди, които имат положителен ефект върху цялото тяло. Съдържат обаче и веществото сулфорафан, което предпазва очите от оксидативен стрес.

Телешко: Високото съдържание на цинк в него го прави приятел на очите, защото това вещество се грижи за здравето на ретината, пише MSN.

Яйца: Тук полезните вещества са много - лутеин, зеаксантин, цинк, витамин С и Е.

Снимка 419608

Източник: iStock

Вредни

Преработени меса: Те са с високо съдържание на сол и наситени мазнини. Това води до повишено кръвно, а оттам и до по-високо очно налягане. Според различни изследвания, високите нива на натрий увреждат катарактата.

Пържени храни: Не само, че зеленчуците губят голяма част от полезните си свойства, ако ги изпържим, но и мазнините предизвикват запушване на артериите. Последствието от това е отново високо кръвно.

Захарта, солта, наситените мазнини и кои са храните страстоубийци

Кои са храните страстоубийци в леглото

Що е то анафродизиаци

Дресинги и сосове: Често имат много по-голямо съдържание на захар, отколкото можем да предположим.