Неведнъж сме чували за храните афродизиаци, който изстрелват либидото много по-нависоко, отколкото принципно то се намира в стресовото ежедневие.

Но в него място има и за редица храни, които имат точно обратния ефект върху желанието за секс. Те се обединяват под термина анафродизиаци - храни, които подтискат либидото. И ако присъстват редовно в менюто ни, няма причина да се чудим защо все не можем да се настроим на палава вълна.

Храни с високо съдържание на наситени мазнини

Това са всички fast food и junk food, който са пържени. Наситените мазнини имат свойството да запушват артериите и да затрудняват кръвообръщението. Оттам водят и до нарушено кръвоснабдяване на половите органи, което е предпоставка за еректилна дисфункция и невъзможност за достигане до оргазъм при жените.

Снимка 465437

Източник: iStock

Здравословни проблеми като диабет и високо кръвно налягане, които също се предизвикват от консумацията на лоша храна, са не по-малки убийци на либидото. Когато не се чувстваме добре и не си набавяме необходимата енергия, със сигурност не ни е до секс.

Храни, съдържащи някои мастни киселини

Когато говорим за сексуално желание, не всички мазнини са негови врагове. Според различни изследвания, омега-3 мастните киселини подпомагат функцията на тестисите, докато омега-6 мастните киселини (в слънчогледовото, царевично и соево масло) имат обратния ефект.

Изкуствените подсладители

Тяхната вреда за организма далеч не се ограничава до сексуалното желание. Но не бива да се подценява ефектът на аспартама, който е един от главните убийци на либидото.

Снимка 465438

Източник: iStock

Солено

Ако обичаме да подправяме храната си с големи количества сол, значи имаме проблем. Консумацията на големи количества сол е предпоставка за високо кръвно налягане. То пък се свързва пряко с намаленото желание за секс, пише Healthline.

Соевите изделия

Ако сме вегани или ветегатарианци, вероятно заместваме местни и млечни продукти със соеви. Според различни малки изследвания, соевите продукти могат да намалят нивата на тестостерон и количеството сперматозоиди. 

Снимка 465439

Източник: iStock

Сладко

Захарта изисква инсулин, който да я обработва. А високите нива на инсулин се свързват с понижени нива на тестостерон. Така сексуалното желание при мъжете намалява. Тежките въглехидрати в тестените изделия имат същия ефект върху инсулина.

G точката, намирането, стимулацията й и всичко, което трябва да знаем за нея

G точката - начин на употреба

Мистерията е разгадана

Алкохол

Няма как да не подминем и неговия отрицателен ефект върху либидото. Той се дължи на намаляването на тестостерона и увеличаване на естрогена. Да не забравяме, че алкохолът подсилва и депресивните състояния.