В последните години репродуктивните проблеми стават все по-често срещани и са причината много двойки да не успяват да създадат поколение години наред. Понякога невъзможността за зачеване се дължи на сериозни медицински състояния или несъвместимост между партньорите, но в други случаи е временно явление в резултат на стрес или нездравословен начин на живот.

Кето диетата, мъжка плодовитост и каква е връзката между двете

Кето диета за мъжка плодовитост

Логично - щом любовта минава през стомаха

Както и при всеки друг аспект от здравето ни, така и за репродуктивните ни способности е много важно с какво се храним. За забременяване и правилно развитие на плода са необходими редица витамини, минерали и други елементи, които трябва да си набавяме ако не чрез храненето, то с добавки. Върху качеството и количеството на семенната течност не по-малко влияние оказва ежедневният избор какво да сложим на масата пред себе си.

На този етап учените са на мнение, че няма храна или диета, която на 100% може да доведе до забременяване, ако то не се случва известно време по неизяснени причини. Но има едни конкретни храни, които е препоръчително да се консумират по време на опитите за забременяване, за да дадем най-доброто на тялото си, когато искаме да създадем нов живот.

Снимка 618868

Източник: iStock

Изследване от 2015 г., проведено сред двойки, преминаващи през ин витро, открива, че това колко и какво месо консумират мъжете оказва влияние върху резултата от процедурите по оплождане. Консумацията на пилешко месо има положително въздействие, а тази на преработено - негативно. 

А дори и след като бременността е факт, мъжете пак трябва да внимават какво ядат, защото техните избори влияят пряко и на тези на бременните им половинки и по този начин косвено и на още неродените им деца. 

По тази причина е важно и ако една двойка прави опити за зачеване, и двамата партньори да спазват някои правила за здравословно хранене, за да може резултатът да не закъснее. 

Снимка 618869

Източник: iStock

Една от основните промени, които бъдещите родители трябва да направят, е увеличаване на количеството приемани мазнини. Но правилните, полезни мазнини - като тези в ядките, семената, зехтина, авокадото и сьомгата.

Транс мазнините, които се съдържат в редица пакетирани продукти, фаст фууд и пържените храни, доказано се свързват с намаляване на репродуктивните способности, затова трябва да ги изключим максимално.

Протеинът от растителен произход (най-вече в бобовите култури) също има важно значение за плодовитостта. При жените изборът му пред животинския протеин подпомага овулаторните функции. Хранителният режим с цел по-лесно забременяване трябва да включва и много плодове и зеленчуци, пълнозърнести тестени изделия и хляб, бяло месо, мазна риба, яйца.

Снимка 549919

Източник: iStock

Важно напомняне е, че алкохолът няма никакво място в ежедневието ни, ако правим опити за забременяване. Това важи и за мъжете, и за жените. И да, виното и бирата също не са разрешени, припомня BBC.

Доматите, мъжката плодовитост и връзката между тях

Домати за мъжка плодовитост

Един домат - много ползи

Специалистите също така съветват да не акцентираме само върху конкретна храна, за която се твърди, че повишава плодовитостта, като например ананаса, а да се стремим да се храним здравословно като цяло и да си набавяме разнообразни хранителни вещества, за да дадем най-доброто на тялото и на бъдещото си дете.