В последните години един от актуалните начини за отслабване е именно кетогенната диета. При нея се акцентира върху високото съдържание на мазнини и ниското на въглехидрати. А според нови изследвания, освен сваляне на килограми, тя има положителен ефект и върху репродуктивното здраве на мъжете.

Около половината случаи на затруднено забременяване са завързани с проблеми с плодовитостта на мъжа. А според учени от Университета в Сао Пауло, Бразилия, при мъжете със затлъстяване, отслабнали с кето диета, се забелязва и значително подобрение в количеството и качеството на сперматозоидите.

Наблюдават се и случаи, достойни за рекорд. Например мъж, свалил цели 60 килограма за три месеца и намалил значително телесните си мазнини, увеличава качеството на сперматозоидите си със 100%. Двойно се повишават и нивата на тестостерон.

Снимка 497127

Източник: iStock

Докато подобни отделни случаи са по-скоро изключение от правилото, кетогенната диета със сигурност е подходящ начин за подобряване на мъжката фертилност. На първо място, наднорменото тегло винаги е неин враг и борбата с него със сигурност оказва влияние върху семенната течност, предава Business Insider.

Доматите, мъжката плодовитост и връзката между тях

Домати за мъжка плодовитост

Един домат - много ползи

Освен това, увеличеният прием на мазнини води до по-високи нива на тестостерон. А диетите с ниско съдържание на въглехидрати отдавна са известни като полезни за мъжката фертилност, защото нарастващата консумация на мазнини подпомага качеството и количеството на сперматозоидите.