Няма нужда да споменаваме, че плодовете и зеленчуците са задължителна част от здравословното хранене и са ни необходими, за да бъдем здрави, жизнени и красиви. Всеки плод и зеленчук има своите силни страни, а учените не спират с изследванията, които ни ги доказват.

Последното е дело на учени от Университета в Шефилд. Те провеждат експеримент, като дават на група мъже всеки ден хапче, което съдържа ликопен (основната съставка, на която се дължи червения цвят на доматите). А резултатът е, че след три месеца те имат с 40% по-бързоподвижни сперматозоиди, които са и двойно повече като брой.

Важно уточнение е, че количеството ликопен, съдържащо се в таблетките, е равно на пет кутийки с домати, така че е  трудно да се приема ежедневно с храненията.

Снимка 446840

Източник: iStock

Но изследователите смятат, че няма никакъв проблем веществото да се набавя като хранителна добавка за повишаване на плодовитостта на силния пол.

Дори да не се приема в подобни големи дози, ликопенът отново оказва благоприятно влияние върху семенната течност, като подобрява формата, размера и подвижността на сперматозоидите. Този ефект се дължи и на антиоксидантите в доматите, които предпазват семенната течност.

Снимка 446841

Източник: iStock

А резултатът успява да изненада дори и учените. Други предимства на ликопена са, че намалява кръвното налягане и понижава риска от развитие на рак на простатата, пише Daily Mail.

Какво съдържат различните цветове домати

Какво съдържат различните цветове домати

Всеки от тях носи собствени ползи за здравето ни

Доматите е най-добре да се консумират сготвени, за да се извлече максимума от веществото. Доматеният сок също е алтернатива, а на пазара вече могат да се намерят таблетки ликопен, които оказват положителен ефект върху мъжката плодовитост.