По това време на годината всеки, който обича да спортува на навън, трябва да е влязъл в нормалния си ритъм. И макар финалът на пролетта вече да се вижда в далечината, идва лятото, а после и сравнително топлата напоследък есен.

За всички запалени по тичането наскоро споделихме кои са най-актуалните маратонки за джогинг. Сега правим същото и за хората, които предпочитат да тренират в зала.

Джогинг, крос и кои са най-актуалните маратонки за бягане през 2022 г.

Най-добрите маратонки за бягане за 2022 г.

В зависимост от целите ни

Вдигане на тежести, високо интензивни тренировки и кросфис - по който и начин на спортуване да си падаме, обувката на крака ни има значение. И за удобството, и за ефективността на тренировката, но и за здравето.

Reebok Nano X

Лесно се печелят симпатии, когато имаш гъвкава, но изключително стабилна подметка, олекотена стелка и си мек, откъдето и да те погледнат (да, знаем как прозвуча това последното). Но за да се превърнеш във всеобщ любимец, трябва и материята да ти е дишаща, а и дизайнът - привлекателен. Точно такъв е Nano X.

А когато съберем всички тези негови качества накуп, получаваме правилната обувка за зала. Ще пасне идеално на всички, които предпочитат функционалните тренировки. А заради стабилната основа, която дава на ходилото, Nano X е точният избор за всеки запален и по клякането.

adidas Powerlift 4

Adidas разработват този модел с идеята да даде максимална сигурност и удобство на всички, които си падат по вдигането на тежести. Изтласкване, изхвърляне, мъртва тяга - за всяко от тези движения ключова (и за изпълнението, и за здравето) е правилната стойка на тялото. 

Всъщност, всичко в дизайна на Powerlift 4 е направено с една цел: да даде максимална сигурност на крака. Горната част е изработена от 50% рециклиран материал, различен от предходния модел в серията.

И колкото и минамалистичен като дизайн да е, моделът е перфектен за силова тренировка: подметката стабилизира ходилото, горната част приляга плътно чрез просто, но сигурно връзване, а широката самозалепваща се лента в средата на стъпалото фиксира крака.

Nike Metcon 7

Този модел е подходящ за всякакви интензивни интервални тренировки, които изискват и съчетават сила, бързина и издръжливост. Подобен начин на спорт изисква от обувката да бъде лека, да осигурява стабилност и сигурност на крака и ходилото, без обаче това е да е за сметка на комфорта на трениращия. Всичко това го има и Nike Metcon 7.

Nike смята тази версия на своя модел за още по-здрав и по-стабилен от предишните. Добавена е и специална пяна React, която повишава комфорта, като създава удобна и омекотена основа, която се чувства лека и еластична при висока интензивност на движение.

The Cryptide, Стефан Хенрих и 3D принтираните маратонки, вдъхновени от криптидите

Маратонките, вдъхновени от чудовището от Лох Нес

Експериментален проект на немски дизайнер

Специфичната за Metcon 7 странична гума обхваща свода на крака, като осигурява стабилност и сцепление с почти всяка настилка - от тренировъчната зала до тротоара.