Винаги когато напрежението ни дойде в повече, една разходка е добра идея. Както се казва, да си проветрим главата. Науката също е на мнение, че дори кратката физическа дейност е способна значително да подобри умствените ни възможности.

Според шведски анализатори, които се основават на резултатите от 13 проведени изследвания, кратката разходка, тичане или каране на колело за дори по-малко от час засилват паметта и концентрацията.

Това е доказано с експеримент на група участници между 18 и 35 години, които извършват физическа дейност с умерена до висока интензивност в рамките на половин-един час. След това те показват много по-добри резултати на тест със запомняне на 15 думи от тези, които не са се раздвижили.

Снимка 495538

Източник: iStock

Освен по-добра концентрация, физическата активност ни гарантира и подобрени умения за решаване на различни проблеми и казуси, каквито често изникват в ежедневието или на работното място, предава Daily Mail.

Разходките, времето, прекарано навън, и защо се нуждаем от тях всеки ден

Защо се нуждаем от разходки навън всеки ден

Най-лесният начин да се чувстваме добре

Ефектът от упражненията, които продължават между две минути и един час, е налице в следващите два часа. Учените смятат, че той се дължи на повишаването на специален протеин, които е важен за паметта и концентрацията.