Ако някой ни пита от какво не бихме се отказали, ще отговорим: десертите. Защото, както обичаме да казваме, животът е твърде кратък, за да не си позволим да го направим по-сладък.

Цял месец яли, пили и се веселили - 4 фестивала за вкусна храна и напитки през октомври

Цял месец яли, пили и се веселили - 4 фестивала за вкусна храна и напитки през октомври

Този месец гладни няма да останем

Хапваме ги винаги с удоволствие и рядко с мярка. Те са най-подобаващият завършек на един обяд или вечеря. Доста често са и най-съблазнителната компания в някой бавен следобед в почивен ден.

За щастие, София предлага няколко места, където да се поглезим с разкошни десерти, които ще ни накарат да изживеем истинска хедонистична еуфория.

И не, съвсем не преувеличаваме - петте места, които подбрахме, посрещат с уютна атмосфера и предизвикват още с първия поглед към витрината, отрупана с десерти, които сами по себе си изглеждат като произведение на изкуството.

Marashlian Pastry

Няколко години след като започват първо с поръчки, които изпълняват в цеха си, Marashlian Pastry откриват и първото си място, където всеки ден на витрината излагат съвършено създадените си десерти. Съвсем наскоро обаче екипът се премести на по-голям терен. Новото им пространство е още по-уютно и вече предлага опцията да хапнем на място, като поръчаме и от по-специалните им à la carte предложения.

Разбира се, винаги можем да си вземем десерт и за вкъщи, а ако ни предстои личен повод или искаме да изненадаме някого с подарък, да направим и поръчка.

Без компромис към съставките, сладкарите на Marashlian Pastry приготвят торти и занаятчийски сладкиши, които впечатлят и най-капризното небце. Десертите си правят от различни компоненти, като съчетават текстури, но залагат и на сезонни продукти. Има и за любителите на плодовите и шоколадовите изкушения. Тяхната "Пуканка" пък издига карамела до едно ново ниво. Приготвят също различен вид тартове, а в менюто им присъстват и десерти без добавена захар и без глутен.

Marashlian Pastry е на ул. "Шейново" 4А

Celeste Patisserie Bakery

Семейството сладкари и пекари, създали Celeste Patisserie, са пренесли френския дух в сърцето на София. Интериорът и атмосферата на това ново пространството много наподобяват някоя шикозна парижка сладкарница. И като споменаваме Франция, в Celeste Patisserie, неизменно присъстват и печива.

Освен кроасани в няколко разновидности (включително с ванилов крем и сладко от ягоди), тук ще се поглезим и с еклери с вкус на шоколад, тирамису, кокос и боровинка и още други. Богатата витрина предлага също плодови и шоколадови тартове, и не на последно място - розовото сърце в селекцията им Ruby Cake. Оформеният като сърце десерт съчетава розов шоколад с малинов пълнеж и хрупкави парченца лешник отвън.

Celeste Patisserie Bakery е на бул. "Васил Левски" 24

Les Eclairs

Оставаме на френска вълна, този път с Les Eclairs, които са се отдали предимно на еклерите. Там главният сладкар Джулиано Амат ежедневно приготвя по около 10 различни вкусове - има ги и абсолютните класики - с лешници и шоколад, и карамел, а също и по-необикновените - с манго и маракуя, тонка боб и ванилия. Така популярният напоследък в правенето на десерти шъмфъстък също има своето място в еклерите на Les Eclairs, а при тях не липсват и сезонни предложения с различни свежи плодови вкусове.

От скоро на витринта им вече присъстват и тартове, а също и изкушаващи мус десерти. Освен да им се насладим на място, можем да вземем за вкъщи или пък да поръчаме за някой по-специален повод. При предварителна заявка Les Eclairs приготвят и великолепни еклерови торти, които доказват, че съвременното сладкарство е истинско изкуство.

Les Eclairs е на ул. "Майор Юрий Гагарин" 20

Mалко хаотични, много разнообразни и винаги вкусни – еклерите на Джулиано Амат и Les Éclairs

Mалко хаотични, много разнообразни и винаги вкусни – еклерите на Джулиано Амат и Les Éclairs

Десертът като удоволствие, от което да не се лишаваме

Orsetti Pasticceria

Както подсказва и името, Orsetti Pasticceria предлага вкусът на италианските десерти. Георги и съпругата му Деси прекарват цели 15 години в Италия, но когато се връщат на родна почва, решават да пренесат в София едно късче от италианската сладкарска традиция. Така техните десерти са резултат от класически рецепти в съчетание с новаторски подход в създаването.

Залагайки на висококачествени съставки, сладкарите създават невероятни сладки и солени малки изкушения, с които да се поглезим и съвсем без повод. За специалните моменти пък можем да разчитаме на изпипани до детайл торти, а за празници като Коледа и Великден винаги можем да заложим на прясно изпеченото им панетоне и козуначена коломба.

Orsetti Pasticceria е на бул "Княз Александър Дондуков" 19 и ул. "Цар Иван Шишман" 20

Tandir Bakehouse

За любителите на печивата Tandir е мястото, където да пробват разнообразие от сладки и солени ароматни изкушения. В обедните часове ще залъжем глада с някой от богатите им сандвичи или самса  - характерното за централно-азиатската кухня солено печиво с плънка от месо или зеленчуци.

В случай че пък сме се озовали в пекарната за закуска или следобедно кафе, можем да опитаме особено популярните напоследък даниши и кронът. Последното е френско печиво с формата на поничка, което се прави с тесто за кроасан. Данишът (или датски сладкиш) ни е вече по-познат по нашите ширини, но в Tandir винаги изненадват с разнообразен пълнеж.

Освен с невероятния аромат, пекарната примамва посетители и с приятна обстановка. С част от интериорните детайли мястото подсказва за узбексата култура, от която е вдъхновено. Другите елементи са съвременни, но съвсем без да отнемат от усещането за уют.

Tandir е на бул. "Княз Александър Дондуков" 29