Подсладителите се консумират от милиони всеки ден, отчасти като начин да се избегне наддаването на тегло от захарта. Но колко здравословни са тези заместители, отдавна e много спорен въпрос. Връзката между консумацията на изкуствен подсладител и риска от развиването на рак е противоречива и датира още от 70-те години на миналия век, когато подсладителят цикламат е забранен, тъй като е свързан с развиването на рак на пикочния мехур при плъхове - макар че досега това все още не е доказано, че важи и за хората.

Фъстъченото масло, калориите, някои видове рак, защо и как да го консумариме

Доказаните ползи от редовната консумация на фъстъчено масло

И един факт, с който да внимаваме

Въпреки това националният институт по рака на САЩ и Обединеното кралство за изследване на рака твърдят, че подсладителите не причиняват рак и са разрешени за употреба от Европейския орган за безопасност на храните. Ново проучване обаче доказва, че консумирането на изкуствени подсладители би могло да увеличи риска от развиването на рак.

За да оценят риска, изследователите анализират данните на повече от 100 хиляди души във Франция. И по-конкретно - съобщената от тях информация по отношение на диета, начин на живот и медицинска история в периода 2009 - 2021 г. във връзка с изследване, наречено NutriNet-Sante.

Снимка 568368

Източник: iStock

Впоследствие специалистите сравняват консумацията на подсладителите със степента на развиването на рак, като междувременно отчитат и други променливи, включително пушене, лоша диета, възраст и физическа активност. 

Участниците, които консумират най-голямо количество подсладители, "над средното количество, имат повишен риск от рак от 13 % в сравнение с тези, които не употребяват подсладители", казва пред AFP Матилд Тувие, изследователски директор във френския институт INSERM и ръководител на изследването.

Проучването, публикувано в списание PLOS Medicine, посочва, че по-висок риск от рак се наблюдава особено при подсладителите аспартам и ацесулфам калий - и двата използвани в много безалкохолни напитки, включително Coke Zero.

Снимка 568366

Източник: iStock

Изследването открива, че се наблюдава по-висок риск при развиването на рак на гърдата и ракови заболявания, свързани със затлъстяването.

Раковите заболявания и митовете и заблудите, свързани с това какво може да ни разболее

10 мита за причинителите на ракови заболявания

А някои сляпо им се доверяват

Според Джеймс Браун, който е биомедицински учен от Университета Астън във Великобритания, новото проучване е "сравнително добре замислено" и разполага с "впечатляваща" извадка. Той обаче не вярва, че то "все още не предоставя достатъчно силни доказателства", които да накарат британската Национална здравна служба "да промени досегашните си съвети", пишат от Science Alert