Очите са един от най-важните ни органи, на които обаче често не обръщаме достатъчно внимание. Според проучване, работещите в офис прекарват по 1700 часa на година пред монитора.

А като добавим към това време и прекараното пред телевизора, домашния компютър и смартфона, излиза, че очите ни извършват огромно количество работа, за което ние ни им се отблагодаряваме с достатъчно грижи.

И в резултат получаваме сухота, зачервявания и неприятни усещания. Решението е в няколко прости упражнения, събрани под името йога за очите.

Снимка 475251

Източник: iStock

Точно както и традиционната йога, която тонизира и релаксира тялото ни, и тази ни помага да намалим напрежението от взирането в екраните, да подобрим подвижността и способността за фокусиране. Тя укрепват и мускулите на очите. Не лекува обаче различни заболявания, които се установяват с преглед при специалист.

Още една полза от йогата за очите е, че спираме, отпочиваме и по този начин намаляваме и стреса. А той също оказва негативен ефект върху зрението, като ни пречи да се съсредоточим.

Упражненията не изискват някаква подготовка и могат да се правят навсякъде и по всяко време.

Препоръчително е да ги използваме като кратки паузи по време на работния ден пред компютъра или при заседяване пред телевизора през почивните дни. Ако носим очила, трябва да ги свалим.

Снимка 475249

Източник: iStock

Взиране

Отиваме да прозореца и си харесваме един обект, който е далеч от нас, и се взираме в него, без да мигаме в продължение на 20 секунди. Може да поставим палеца си под обекта и да сменяме фокуса между двете.

Практикуването на фокусиране може да не подобри зрението ни, но учените смятат, че подобрява начина, по който мозъка ни възприема изображения, които виждаме. И така "грешките в пречупването", които ни пречат, стават по-редки.

Палец нагоре

Още едно лесно упражнение за фокусиране. Опъваме едната си ръка напред и вдигаме палеца нагоре. След като фокусираме поглед в него, започваме бавно да движим ръката си наляво, след това обратно към центъра, а после надясно. През цялото време гледаме само пръста.

Наляво и надясно

Сухите очи са един от основните признаци, че прекарваме много време пред монитора и забравяме да мигаме. Освен да използваме изкуствени сълзи, може да гледаме в различни посоки или на зигзаг за няколко секунди, като бързо сменяме посоката, за да предизвикаме овлажняване на очната ябълка.

Снимка 475254

Източник: iStock

По часовниковата стрелка

Заставаме изправени и се фокусираме върху тавана. След това започваме да правим кръгове с очите, като въртим по посока на часовниковата стрелка или на обратно.

Затворени очи

Примигваме няколко пъти бързо, след това затваряме очи за 20 секунди. През това движим очите нагоре, надолу, наляво и надясно, като във всяка посока задържаме по пет секунди.

Силата на това да погледнеш непознат в очите и каква е тайната на човешкия поглед

Неподозираните сили на човешкия поглед

Любопитни открития на учените

Топлина

Потъркваме двете си длани една в друга, за да ги затоплим. След това внимателно притискаме затворените си очи с тях. Стоим така няколко секунди, докато усетим топлината, пише Healthline.