Първоначално знаехме, че е добре да пием пробиотици, когато по някаква причина ни се налага антибиотично лечение. След това учените започнаха да препоръчват да ги приемаме и по други причини и да изтъкват редица техни ползи. А сега вече знаем, че пробиотичните добавки са важни не само при настъпило боледуване, а и като превенция.

Есен, зима, витамин C, витамин D, витамин B комплекс, омега 3, пробиотици и как да подсилим имунната си система

Как да подсилим имунитета преди есента и зимата

Витамини на помощ

Здравето на храносмилателната система е пряко свързано с милиони микроорганизми, които обичайно я обитават. Когато настъпят някакви промени в микробиома по една или друга причина, това може да доведе до развитието на различни заболявания, свързани със стомаха и отделителната система.

Но здравето на червата е пряко свързани и с общото ни здравословно състояние, както и със защитните сили на организма. Затова пробиотици може да влязат в графата естествени имуностимуланти, от които се нуждаем целогодишно, но най-вече през сезона на вирусите и гриповете.

Снимка 634589

Източник: iStock

Именно заради положителния си ефект върху имунната система се смята, че пробиотиците могат да влияят положително и при алергии като регулират имунния отговор и повлияват на състояния като ринити и екземи например. За наблюдаване на подобен ефект е необходим прием от минимум един месец. А при бебетата може да има защитен ефект за развитие на алергии напред в години.

Пробиотиците съдържат живи микроорганизми, които имат пряко влияние и върху връзката между червата и мозъка. Доказано е, че чревната микробиота може да повлияе директно върху функциите на мозъка.

А от там идва и друга полза от този тип добавки, която се изтъква напоследък - положителният ефект върху тревожни и депресивни състояния, които може да са предизвиквани от дисбаланс в чревната микрофлора.

Снимка 634590

Източник: iStock

Приемът на пробиотици е много важен и в най-ранна детска възраст не само защото помага при колики и други подобни неразположения, но и защото може да намали риска от развитие на разстройства от аутистичния спектър, който също са свързани с чревни проблеми. А пробиотичните щамове могат да повлияят на мозъчната функция чрез производството на невроактивни съединения, които взаимодействат с оста черва-мозък.

Разбира се няма как да пропуснем и положителното влияние на пробиотиците върху храносмилателната система. С подобряване на чревната микрофлора се намалява възможността от възникване на различни стомашни неразположения, подобрява се храносмилането, а усвояването на хранителните вещества е по-ефективно, предава HealthNews.

Храни, пълни с естествени пробиотици

Храни, пълни с естествени пробиотици

Здраве, но не от аптеката

За да бъдат всички тези ползи на лице, трябва да приемаме пробиотици поне в продължение на седмица или две. При всеки организъм е необходимо различно време, за да се задействат механизмите в храносмилателната система. И едно е сигурно - продължителният прием няма да ни навреди. Особено ако искаме да усетим подобрение не само в храносмилането, но и в психичното си състояние, трябва да бъдем постоянни.