Обожаваме черни маслини, но гледаме със съмнение на зелените? Време е за един горчив (буквално) факт: те са едно и също нещо. Да, черните и зелените маслини са един и същ плод - просто на различен етап от узряване.
Маслините са плодове, и то от същото семейство като прасковите и черешите - т.нар. костилкови (друпи). Зелените маслини са просто неузрели, докато черните са достигнали пълната си зрялост на дървото.
Тук идва интересното: ако някога сме опитвали маслина директно от дървото, знаем, че вкусът е отвратителен. Това се дължи на съединение, наречено олеуропеин, което придава жестока горчивина.

Източник: iStock
За да станат ядливи, маслините трябва да преминат през обработка. Зелените маслини често се обработват с луга (натриева основа), за да се неутрализира горчивината.
Черните маслини, ако са истински узрели на дървото, съдържат по-малко олеуропеин и имат по-мек, богат вкус.

Източник: iStock
Но тук идва уловката...Много от "черните" маслини всъщност са зелени. Голяма част от консервираните черни маслини,, всъщност са... зелени маслини, боядисани в черно. Процедурата е следната: берат се зелени, след което се бработват се с луга и се оцветяват се с железен глюконат, който им придава този лъскав, почти черен цвят, отбелязва IFL Science.
Вкусът? По-мек и по-неутрален, което ги прави перфектни за салати, пици и сандвичи, но далеч от сложния вкус на естествено узрялата черна маслина.