Живеем във времена, в които е рядкост да не приемаме поне една хранителна добавка - независимо дали става дума за витамини и минерали, или по-специфични елементи, от които тялото ни има нужда заради конкретно здравно състояние.

Ананас, витамин С, бромелаин и още причини да хапваме по-често от плода

Защо да хапваме по-често ананас

Екзотичен вкус и толкова здравословни ползи

Според нови данни можем да си спестим приемането на някои от тях, ако редовно пием 100% натурален портокалов сок.

Изследването, публикувано в Advances of Nutrition, твърди, че тази цитрусова напитка влияе благоприятно на възпаленията в организма и оксидативния стрес. И двата процеса се случват естествено в човешкия организъм, когато той е подложен на тютюнев дим, прекаляване със захарта, замърсена околна среда.

Снимка 483826

Източник: iStock

Учените от университета "Джордж Мейсън", провели изследването, доказват, че редовното пиене на портокалов сок намалява маркерите за възпаления в организма както при здрави възрастни хора, така и при такива с хронични заболявания.

Снимка 372328

Източник: iStock

Портокалите и портокаловият сок съдържат голямо количество витамин С, фолиева киселина и тиамин, от които само можем да се възползваме. Хората, които страдат от диабет, трябва да внимават с количествата обаче, защото портокалите съдържат и доста захари.