От плодова салата през смутита или дори пица, всеки е опитвал екзотичния плод, чиято родина е Южна Африка.
Ананасът е богат на редица важни хранителни вещества, особено на витамин С. Само с една чаена чаша от тропческия плод получаваме 79 милиграма от ценния витамин, което е 88% от нужната ни за деня доза.
Не му липсват антиоксиданти и други съединения, които винаги ще ни ударят по едно рамо в борбата ни с куп възпаления. Както и в опитите ни да засилим имунитета, да подобрим храносмилането и да се възстановим по-бързо след операция.

Източник: iStock
Доказано е още, че при децата, които консумират ананас всеки ден, рискът от вирусни и бактериални инфекции и доста по-малък.
Освен това, тялото ни разчита на витамин С в изграждането на колагена, който има грижата за здравия и свеж вид на кожата ни. И не на последно място - този витамин улеснява усвояването на желязото, което пък е изключително важно за жените, които най-често страдат от недостига му.

Източник: iStock
Ананасът също така е богат на засищащи фибри и протеини като бромелаин, който също намалява възпаленията. Той представлява храносмилателен ензим, заради който плодът се използва в народната медицина от векове.
Бромелаинът е прочут и със своите "противовъзпалителни, антитромботични и фибринолитични ефекти", цитират резултатите от друго изследване от Real Simple. Освен това помага за по-бързото заздравяване на рани, подобрява кръвообращението и е сериозен съюзник в борбата с рака.