Времето за пролетното почистване на дома настъпи, а ние все отлагаме това на пръв поглед неприятно и трудоемко занимание. Със сигурност, да чистим вечер след работа и в почивните дни не е най-желаният сценарий за никого, но той носи редица ползи, които не се изчерпват само с по-благоприятната и безопасна среда, която създаваме у дома.

Ако обаче си мислим, че да прекараме цял ден в хоризонтално положение и да не си мръднем пръста ще ни помогне да се преборим с натрупания стрес, май сме в грешка. Чистенето се нарежда до йогата и медитацията като метод за справяне с безпокойството и емоционалното напрежение. Може да ни звучи странно, но си има няколко логични обяснения.

Контрол

Почистването дава усещането за сила и владеене на ситуацията. Животът е пълен с непредсказуеми ситуации, на които често не можем да окажем влияние. Но това колко чист ще е дома ни зависи само и единствено от нашата воля и старание

Снимка 415518

Източник: iStock

С парцал и четка в ръка можем да върнем увереност в силите си. Добра идея е да си направим списък с всички дейности, които трябва да извършим. А зачеркването на всяка една от тях и крайният резултат със сигурност ще ни накарат да се почувстваме удовлетворени и доволни от себе си.

Бъркотия

На всички ни се е случвало да сe изнервим, защото не можем да открием местоположението на дадена вещ в цялата лудница, която властва у дома. Да живеем в бъркотия ни създава допълнителен стрес, от който можем да се избавим по един-единствен начин - като запретнем ръкави и подредим всичко.

Жените, които определят дома си като разхвърлян, са по-податливи на депресивни състояния и дори и дреболии са склонни да ги извадят от емоционалния контрол. За да се чувстваме добре, се нуждаем от място, в което да ни е комфортно и сигурно.

Снимка 415515

Източник: iStock

Движение

Откъдето и да го погледнем, чистенето на дома си е ефективно физическо упражнение. А всяка двигателна активност има способността да подобрява настроението чрез отделяне на хормони на щастието. 

Според изследване на шотландски учени, редовното вършене на домакинска работа намалява депресивните състояния с 20%, пише Bright Side.

Хранене

С изследвания се стига до една интересна зависимост - хората, които работят в чиста и подредена среда, предпочитат да се хранят по-здравословно. А тези, на чието бюро има всичко друго, но не и ред, по-често посягат към вредните храни, вероятно именно заради стреса, който хаосът създава.

Снимка 415520

Източник: iStock

Ритуал

За някои хора чистенето е именно това - добре позната и обичайно повтаряща се активност. Нашият мозък е конструиран така, че действията, които извършваме през определен период от време отново и отново, имат релаксиращ ефект, защото ни дават сигурност.

Как да почистим дома за 30 минути

Как да почистим дома за 30 минути

Чистенето по празници е неизбежно

Но не бива да забравяме и че много хубаво не е на хубаво. Затова не трябва да се вманиачаваме в чистенето, за да не превърнем всички изброени досега позитиви в негативи.