В началото на тази година Австралия ограничи сериозно употребата на пластмаса. Такава е и тенденцията, към която вървим в световен мащаб.

Австралия и защо страната забранява биоразградимата пластмаса

Защо Австралия забранява биоразградимата пластмаса

Пластмасата не е създадена, за да се разгражда лесно

Причините ги знае всяко хлапе, но този изкуствен материал е толкова вреден, че учените продължават да вадят нови стряскащи факти. Последните са тясно свързани с храната.

Независимо дали сме си купили полуготов продукт от магазина, или сме си поръчали храна за вкъщи в пластмасова опаковка, учените съветват да не претопляме съдържанието в същия съд.

Снимка 536552

Източник: iStock

Пластмасовите контейнери съдържат бисфенол A (BPA), промишлен химикал, който се използва за производството на определени пластмаси и смоли от 50-те години на миналия век.

Доказано е, че BPA заедно с всички от групата изкуствени вещества - фталати, нарушават хормоните. Изследванията показват, че поглъщането им може дори да доведе до затлъстяване, диабет и репродуктивни проблеми.

Пластмасата, пластмасовите отпадъци и могат ли да се използват за строене на сгради

Пластмасовите отпадъци като строителен материал

Звучи като наистина добра идея

Въпросният ВРА се среща още и в епоксидните смоли, с които се използват за покриване на вътрешността на редица метални продукти като консервни кутии, капачки за бутилки и водопроводи.

BPA от пластмаси може да проникне в храни и напитки с течение на времето, особено когато контейнерът е изложен на топлина или се претопля в микровълнова печка.

Микровълновата, храната в пластмасови опаковки и грешката, която да не допускаме

Кога храната в микровълновата става наистина опасна

Какво не бива да правим

А според проучване от 2016 г., химикалът може да окаже негативен ефект върху поведението на кърмачетата и децата. По-точно - тревожност, депресия, хиперактивност и разсеяност, съобщават от Eat This, Not That!.