В началото на тази година Австралия ограничи сериозно употребата на пластмаса. Такава е и тенденцията, към която вървим в световен мащаб.
Причините ги знае всяко хлапе, но този изкуствен материал е толкова вреден, че учените продължават да вадят нови стряскащи факти. Последните са тясно свързани с храната.
Независимо дали сме си купили полуготов продукт от магазина, или сме си поръчали храна за вкъщи в пластмасова опаковка, учените съветват да не претопляме съдържанието в същия съд.
Източник: iStock
Пластмасовите контейнери съдържат бисфенол A (BPA), промишлен химикал, който се използва за производството на определени пластмаси и смоли от 50-те години на миналия век.
Доказано е, че BPA заедно с всички от групата изкуствени вещества - фталати, нарушават хормоните. Изследванията показват, че поглъщането им може дори да доведе до затлъстяване, диабет и репродуктивни проблеми.
Въпросният ВРА се среща още и в епоксидните смоли, с които се използват за покриване на вътрешността на редица метални продукти като консервни кутии, капачки за бутилки и водопроводи.
BPA от пластмаси може да проникне в храни и напитки с течение на времето, особено когато контейнерът е изложен на топлина или се претопля в микровълнова печка.
А според проучване от 2016 г., химикалът може да окаже негативен ефект върху поведението на кърмачетата и децата. По-точно - тревожност, депресия, хиперактивност и разсеяност, съобщават от Eat This, Not That!.