Пластмасовите отпадъци са все по-сериозен проблем в световен мащаб, който заплашва както нашето здраве, така и цялата планета. И докато едни търсят начини как да намалят тяхното количество чрез използването на алтернативни продукти, други акцентират усилията си върху оползотворяване на вече създадения боклук.

В естествени условия пластмасата е почти напълно неразградима, а всяка година по света се произвеждат 359 милиона тона пластмасови изделия. Основният проблем не е в самата пластмаса, защото тя е надежден и издръжлив материал. Проблемът е в това, че нейният живот често е прекалено кратък, а повторната употреба - трудна.

Затова идеята за превръщането на пластмасовите отпадъци в достатъчно добър строителен материал ни звучи наистина страхотна. Пластмасите са здрави, издръжливи, водоустойчиви, леки и лесни за моделиране - все важни свойства на строителните материали, разказва Сибел Сестари, изследовател от Queen's University Belfast, който се занимава с най-развития проект в областта.

Но докато пластмасите в голямата си степен не са рециклируеми, полимерите на 100% са - те могат да се използват отново и отново за производството на едни и същи стоки. Рециклираните пластмаси могат да имат по-ниски механични свойства в сравнение с необработените заради разпадането на полимерните вериги, но това лесно се компенсира с добавяне на необработена пластмаса.

И именно защото пластмасата се превръща в неефективна след рециклирането си, се търси друг вариант отпадъците да се използват ефикасно. Още от 2009 г. в различни части от света започват да се правят опити за създаване на строителни материали от смес на пластмаси и други - като захарна тръстика, кафе, конопени стърготини и строителни отпадъци, предава BBC.

Засега блокчета, подобни на тухли, съставени от 25% пластмаса, се представят много добре на тестове за издръжливост. Очаква се съдържанието на пластмаса в тях да се увеличи двойно или тройно и да се види какво ще последва от това. Блокчетата най-често са в черен или сив цвят, който се създава допълнително, защото се търси и естестика.

Строителството с пластмасови отпадъци изисква по-малко ресурси от естествените продукти, а и предлага оползотворяване на отпадъци, които в противен случай ще отидат на сметището или в океаните.

Замърсяването с пластмаса в океаните, размерите му и негативните последствия за всички нас

Микропластмасата в океаните като преносител на вируси и зарази

Още една сериозна причина да се притесняваме от нея

Строителните материали, направени от рециклирани пластмаси, все още не се използват широко в строителната индустрия. Техните прототипи са главно за демонстрационни инсталации. Със сигурност ще е необходимо време, както и политическа воля и по-голям осведоменост, за да може да се превърне точно на повторно използване на пластмасите в нещо обичайно.