Пластмасата е навсякъде около нас и въпреки усилията в последните години на редица производители да намалят количеството й в опаковките и да й намерят по-екологични алтернативи, живот без нея ни изглежда буквално невъзможен.

Еко пластмасата, спермата от сьомга и как помага за създаване на нова пластмаса

Необичайното приложение на спермата от сьомга

Как сперматозоидите на рибата помагат за създаване на...

Разбира се, всеки може сам да предприеме различни стъпки, за да намали употребата на пластмаса, както и да подпомогне нейното рециклиране. А новото изследване на учени от Norwegian University of Science and Technology и резултатите от него извеждат на преден план още вреди от използването на пластмасови опаковки.

Според тях шишетата на безалкохолните напитки и козметичните продукти, които ползваме всеки ден, могат да доведат до надебеляване. Първоначално ни звучи странно, но си има логично обяснение и то е в 11 химикала, които влияят на метаболизма и водят до качване на килограми.

Снимка 561413

Източник: iStock

Изследователите разгледат 34 различни пластмасови продукта, за да установят кои химикали съдържат. Те откриват повече от 55 000 различни химични компонента в продуктите и идентифицират 629 от веществата, 11 от които са известни като химикали, нарушаващи метаболизма.

Освен това се установява, че тези химикали лесно попадат в организма, където и нанасят своята вреда. В лабораторни условия се доказва, че 1/3 до пластмасовите продукти допринасят за развитието на мастни клетки, които се натрупват и размножават много по-бързо под тяхното влияние.

Този ефект се наблюдава и при наличието на вещества, нарушаващи метаболизма (като фталати и бисфеноли), и при тяхното отсъствие. Затова учените смятат, че в пластмасите има и неизследвани досега вещества, които също причиняват затлъстяване. А именно то е една от водещите причини за смъртност в световен мащаб, защото води след себе си редица проблеми като сърдечно-съдови заболявания.

Австралия и защо страната забранява биоразградимата пластмаса

Защо Австралия забранява биоразградимата пластмаса

Пластмасата не е създадена, за да се разгражда лесно

Предишни изследвания установяват, че някои пластмаси съдържат химикали, нарушаващи баланса в ендокринната система. Те са известни като обезогени, които оказват влияние на развитието на организма, както и на репродуктивните способности. А сега към вредите от пластмасите се добавя и надебеляването, предава Daily Mail.