Пикантните храни и подправки може и да са полезни, но определено не са за всеки. Често хората, които ги обичат, прекаляват с тях, а после се чудят как да потушат парливото усещане. Да, не изключваме и себе си от тази практика.
Специалистите препоръчват няколко вида течности, които могат да погасят огъня. Но и напомнят, че най-голямата грешка, когато лютото ни е дошло в повече, е да пием вода.
Прясно мляко
Това е най-добрият пожарогасител. Пикантната храна е щедра на веществото капсаицин, което се прикрепя към рецепторите ни за болка и предизвиква неприятното чувство за парливост.
Източник: iStock
Млякото обаче съдържа протеина казеин, който от своя страна се прикрепя към капсаицина и потушава огъня.
Кисело мляко
Киселото мляко действа по същия начин като прясното. Но предлага и един бонус - експертите препоръчват да си хапнем малко от него, още преди да посегнем към лютото. То създава защитен слой, с който можем да си спестим мъките.
Източник: iStock
Чай
В случай че имаме непоносимост към лактоза или не разполагаме с кисело или прясно мляко, няколко глътки чай биха свършили същата работа. Стига да не е горещ обаче.
Хлябът и оризът също действат против силния парлив послевкус от лютото, пише Tips And Tricks.