Пикантните храни и подправки може и да са полезни, но определено не са за всеки. Често хората, които ги обичат, прекаляват с тях, а после се чудят как да потушат парливото усещане. Да, не изключваме и себе си от тази практика.

Пикантните храни, инфекциите и защо в по-топлите страни се яде повече люто

Защо в топлите страни ядат повече люто

Въпрос на вкус или на оцеляване

Специалистите препоръчват няколко вида течности, които могат да погасят огъня. Но и напомнят, че най-голямата грешка, когато лютото ни е дошло в повече, е да пием вода.

Прясно мляко

Това е най-добрият пожарогасител. Пикантната храна е щедра на веществото капсаицин, което се прикрепя към рецепторите ни за болка и предизвиква неприятното чувство за парливост.

Снимка 525263

Източник: iStock

Млякото обаче съдържа протеина казеин, който от своя страна се прикрепя към капсаицина и потушава огъня.

Кисело мляко

Киселото мляко действа по същия начин като прясното. Но предлага и един бонус - експертите препоръчват да си хапнем малко от него, още преди да посегнем към лютото. То създава защитен слой, с който можем да си спестим мъките.

Снимка 525264

Източник: iStock

Чай

В случай че имаме непоносимост към лактоза или не разполагаме с кисело или прясно мляко, няколко глътки чай биха свършили същата работа. Стига да не е горещ обаче.

Лайка, ройбос, мента, билковите чайове и кои са най-полезните

Най-добрият билков чай за нас

Различни растения, различни ползи

Хлябът и оризът също действат против силния парлив послевкус от лютото, пише Tips And Tricks.