Всички знаем, че за да защитят плодовете и зеленчуците от вредители, производителите ползват пестициди, които чрез храната попадат в нас. А това е последното нещо, което искаме да се случи, тъй като вредата им е доказана.

Кейлът, пестицидите и в кои зеленчуци съдържанието им е най-голямо

Кой е новият зеленчук, пълен с пестициди

Годишна класация на "чистите" и "мръсните" плодове и зеленчуци

Има няколко варианта това да не случи. Да пазаруваме само биопродукти с доказано качество или пък да си направим собствена градина, в която сами да отглеждаме всичко. Но колко хората могат да си ги позволят...

Така или иначе, полезно е да знаем как можем да премахнем някои от пестицидите, които покриват външните страни на плодовете и зеленчуците сами. Ето три лесни начина, публикувани на сайта Daily Health Post.

Оцет и вода

Снимка 496355

Източник: iStock

Комбинацията е проста, но и ефективна - само две съставки, а храната ни ще стане по-здравословна и чиста.

За целта е необходимо в голяма купа или добре измита мивка да смесим една част оцет и четири части вода. Плодовете или зеленчуците трябва да се накисват в тази смес за един час.

След това ги измиваме добре с вода и са готови за ядене. Така ще се удължи и "животът" им, защото няма да се развалят толкова бързо.

Спрей от съставки, които има във всяка кухня

Този естествен спрей за премахване на пестициди е супер лесен за приготвяне и е със съставки, които всички имаме в кухнята си. А те са:

  • 1 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. сода за хляб
  • 1 чаша вода

Смесваме трите съставки и разбъркваме, докато содата за хляб се разтвори. Сипва се в чиста бутилка с пулверизатор. А след това е лесно: пръскаме плодовете и зеленчуците и ги оставяме да престоят 5-10 минути. Изплакваме с чиста вода и са готови за консумация.

Снимка 496356

Източник: iStock

Готови натурални продукти

Вече се продават и готови продукти, които премахват пестициди, восък, пръст и нечистотии от зеленчуците и плодовете. Все пак е добре да четем внимателно етикетите. Възможно е някои от тях да съдържат силни химикали, което обезсмисля първоначалната цел за премахването на пестицидите.

"Чистото" хранене, основните му принципи и какво да имаме предвид

Основи на "чистото" хранене

Според диетолозите