Антибиотици в месото, пестициди в плодовете и зеленчуците, пластмаса в... почти всичко, което консумираме. Параноята около това с какво се храним става все по-голяма, а начините да избегнем вредните съставки - все по-оскъдни. Покрай всичко това набира скорост една нова тенденция, която се нарича чисто и просто "чисто хранене".

Снимка 329993

Източник: iStock

Чистото хранене не е диета или някаква нова здравословна мания. Това е просто принципът да се избира по-свежа, висококачествена и възможно най-непреработена храна. Защото от храната ни до голяма степен зависи колко ще сме здрави.

Като правило трябва да избягваме обработени храни, към които има добавени сол, захар, оцветители, консерванти. Друг важен момент е да избягваме, доколкото е възможно, купуването на пакетирани храни - разбрахме какво огромно количество микропластмаса поглъщаме само от опаковките им. Трето основно правило - приготвяне на домашна храна и избягване на полуфабрикати.

Снимка 377563

Източник: iStock

Първоначално може да ни се струва трудно, но когато свикнем, че това, което допускаме в организма си, е чисто и възможно най-полезно за нас, ще гледаме с други очи на бързите закуски или опакованите в найлон и пълни със захар десертчета.

Началото можем да дадем, като разчистим вече купените храни в дома си и започнем да пазаруваме осъзнато - с внимателно четене на етикетите.