Когато говорим за десерти с тиква, първо се сещаме за тиквеник. Но с любимия си есенен плодов зеленчук може да направим и още едно сладко изкушение. То е страхотна идея и да оползотворим останалата тиква от Хелоуин, с която сме направили фенер, а вътрешността старателно сме издълбали.

Как да изберем и купим хубава тиква

Как да изберем и купим хубава тиква

Няколко лесни правила

Тиквеният пай е класическа американска рецепта, свързана преди всичко с празника на Вси Светии, но подходяща и за всеки друг ден, в който имаме прясна и сладка тиква под ръка. Спряхме се на рецептата на BBC Food, за която трябва да си отделим между час и половина и два.

Необходими продукти

За тестото:

  • 250 г бяло брашно и още малко за разточване
  • 150 г безсолно масло, охладено и нарязано на парчета
  • 2 с.л. светлокафява захар
  • 2 яйчни жълтъка
  • 2 с.л. ледено студена вода
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. мляко
  • щипка сол

За пълнежа:

  • 425 г тиквено пюре
  • 2 яйца
  • 2 жълтъка
  • 125 г светлокафява захар
  • 2 с.л. кленов сироп
  • 150 мл високомаслена сладкарска сметана
  • 1 с.л. брашно
  • ванилия
  • щипка сол
  • бита сметана за декорация
Снимка 689250

Източник: iStock

Начин на приготвяне

  • За основата на сладкиша изсипваме брашното в голяма купа, добавяме щипката сол и нарязваме маслото на малки парчета. Разбъркваме добре, докато те почти не се забелязват. След това размесваме внимателно с върха на пръстите си, добавяме захарта и отново размесваме.
  • Правим кладенче в средата на сместа и добавяме жълтъците, студената вода и лимоновия сок. Разбъркваме до хомогеннoст.
  • След това правим тестото на топка и го месим в продължение на половин минута, докато стане гладко. Разточваме го на тънък кръг, завиваме го с фолио и го оставяме в хладилника за поне два часа.
  • След предстоя в хладилника слагаме тестото върху леко набрашнена повърхност, отрязваме 1/4 от него и я оставяме настрани. Останалото тесто разточваме до дебелина 2-3 мм и го разстиламе във форма за пай. Излишното изрязваме с остър нож, набождаме основата с вилица и охлаждаме за 20 минути.
Снимка 689366

Източник: iStock

  • Загряваме фурната на на 180 градуса или 160 с вентилатор. Разточваме и отделеното тесто със същата дебелина от 2-3 мм. От него може да изрежем листа или други форми за декорация.
  • Вадим формата с тестото от хладилника, слагаме фолио върху нея и разстиламе неварен ориз или друго вариво, което да тежи отгоре. Печем за 20 минути, докато стане златисто по краищата. След това махаме фолиото и печем още 4-5 минути.
  • Докато основата се пече, приготвяме плънката, като смесим в голяма купа всички съставки до хомогенност.
  • След изпичане на основата внимателно изсипваме плънката и връщаме във фурната за още 25-30 минути, докато стегне леко по краищата.
  • Оставяме пая да се охлади до стайна температура и сервираме с малка топка бита сметана на всяко парче.