Когато говорим за десерти с тиква, първо се сещаме за тиквеник. Но с любимия си есенен плодов зеленчук може да направим и още едно сладко изкушение. То е страхотна идея и да оползотворим останалата тиква от Хелоуин, с която сме направили фенер, а вътрешността старателно сме издълбали.
Тиквеният пай е класическа американска рецепта, свързана преди всичко с празника на Вси Светии, но подходяща и за всеки друг ден, в който имаме прясна и сладка тиква под ръка. Спряхме се на рецептата на BBC Food, за която трябва да си отделим между час и половина и два.
Необходими продукти
За тестото:
- 250 г бяло брашно и още малко за разточване
- 150 г безсолно масло, охладено и нарязано на парчета
- 2 с.л. светлокафява захар
- 2 яйчни жълтъка
- 2 с.л. ледено студена вода
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. мляко
- щипка сол
За пълнежа:
- 425 г тиквено пюре
- 2 яйца
- 2 жълтъка
- 125 г светлокафява захар
- 2 с.л. кленов сироп
- 150 мл високомаслена сладкарска сметана
- 1 с.л. брашно
- ванилия
- щипка сол
- бита сметана за декорация
Източник: iStock
Начин на приготвяне
- За основата на сладкиша изсипваме брашното в голяма купа, добавяме щипката сол и нарязваме маслото на малки парчета. Разбъркваме добре, докато те почти не се забелязват. След това размесваме внимателно с върха на пръстите си, добавяме захарта и отново размесваме.
- Правим кладенче в средата на сместа и добавяме жълтъците, студената вода и лимоновия сок. Разбъркваме до хомогеннoст.
- След това правим тестото на топка и го месим в продължение на половин минута, докато стане гладко. Разточваме го на тънък кръг, завиваме го с фолио и го оставяме в хладилника за поне два часа.
- След предстоя в хладилника слагаме тестото върху леко набрашнена повърхност, отрязваме 1/4 от него и я оставяме настрани. Останалото тесто разточваме до дебелина 2-3 мм и го разстиламе във форма за пай. Излишното изрязваме с остър нож, набождаме основата с вилица и охлаждаме за 20 минути.
Източник: iStock
- Загряваме фурната на на 180 градуса или 160 с вентилатор. Разточваме и отделеното тесто със същата дебелина от 2-3 мм. От него може да изрежем листа или други форми за декорация.
- Вадим формата с тестото от хладилника, слагаме фолио върху нея и разстиламе неварен ориз или друго вариво, което да тежи отгоре. Печем за 20 минути, докато стане златисто по краищата. След това махаме фолиото и печем още 4-5 минути.
- Докато основата се пече, приготвяме плънката, като смесим в голяма купа всички съставки до хомогенност.
- След изпичане на основата внимателно изсипваме плънката и връщаме във фурната за още 25-30 минути, докато стегне леко по краищата.
- Оставяме пая да се охлади до стайна температура и сервираме с малка топка бита сметана на всяко парче.