Новият коронавирус влияе на всеки един аспект в живота ни, като вече толкова много седмици е поставил всичко на пауза. Един от сериозно засегнатите сектори със сигурност е филмовата индустрия, за която сегашното положение се оказва голямо изпитание. Именно заради пандемията от коронавирус, която забави излизането на по-голямата част от най-чаканите филми за годината, се оказва, че правилата за Оскарите вероятно ще претърпят промени.

Оскари 2020, рейтингът на церемонията и новото дъно, което удари

Оскарите удариха историческо дъно

Нито Еминем, нито Били Айлиш успяха да спасят потъващия кораб

Според Deadline, управителният съвет на Академията за киноизкуство трябва да се срещне, за да "обсъди и одобри" промените в някои от основните критерии, по които се избират претендентите за Оскар.

Според източници на изданието, се очаква да бъдат променени правилата за допустимост. Много от филмите не успяха да се появят на големия екран на плануваните дати, тъй като бяха затворени кината навсякъде по света, а някои от филмовите продукции все пак излязоха, но на стрийминг платформи като Netflix.

Снимка 465672

Източник: Instagram / theacademy

Настоящите правила за допустимост позволяват филми, пуснати от стрийминг компании, да могат да кандидатстват за Оскар, но само ако отговарят на специфични изисквания и за кино продукция. Deadline пише, че именно това правило ще претърпи сериозни корекции, но все още не е ясно до каква степен.

"Паразит", Оскари 2020 и новият рекорд, който филмът постави

"Паразит"-ът полази навсякъде

Няма кой да спре южнокорейския филм

Още през март Академията заяви в изявление, че ще разгледа различни възможни решения, като съобщи, че са в процес на оценка на всички аспекти на този несигурен пейзаж и какви промени може да се наложи да се направят. Те обявиха, че се ангажират да бъдат гъвкави и да мислят няколко хода напред, за да изберат най-доброто за бъдещето на филмовата индустрия.